Ginekolog
Shutterstock
Ginekolog

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Redovan pregled kod ginekologa može vam spasiti život. U lečenju bilo koje bolesti, rana dijagnoza je krucijalna stvar. Međutim, istraživanja su pokazala, da samo dvadeset odsto žena u Srbiji odlazi na redovne ginekološke preglede.

Strah od nelagodnosti, saznanja da nešto nije kako treba i naposletku, možda i najgori od svih - strah od onoga što nas čeka od strane medicinskog osoblja na ginekološkom pregledu.

Žene su podigle glas, i makar na ovaj način podelile šta su proživljavale u trenucima, kada jedino što treba da je bitno je njihovo zdravlje. Red seksizma, red šovinizma, i naravno, ništa bez primitivizma.

žene

printscreen

Foto: printscreen

Na jednom Instagram profilu žene dele najjezivija iskustva sa ginekoloških pregleda. Žene su podigle glas, i makar na ovaj način podelile šta su proživljavale u trenucima, kada jedino što treba da je bitno je njihovo zdravlje. Red seksizma, red šovinizma, i naravno, ništa bez primitivizma.

žene

printscreen

Foto: printscreen

Umesto da vas dočeka doktor koji će vam rasterati sve strahove i učiniti da nelagodan pregled, a za neke i sramotan (iako nema čega da vas bude sramota), bude što lagodniji, a vi iz ordinacije da izađete sa odgovorima, ohrabreni, i zadovoljni, ali i motivisani da se redovno kontrolišete, mnogo žena, nakon ovakvih iskustava, zapravo više nikad više nisu otišle na ginekološke kontrole, ili su to radile veoma retko.

Dakle, kako reagovati na komentar poput "Spolja tako lepa, a iznutra tako kvarna", ili na "Može i partner da ti pregleda grudi"? Pregled je jedno, sek*ualne igrice nešto potpuno drugačije, a vaš partner, samo ako je specijalista ginekologije može da napipa eventualne promene na grudima. Komentar koji je sve, samo ne na mestu. I posle se mnogi pitaju zašto se žene ne pregledaju. Ipak, ako ste mislili da su to usamljeni slučajevi, nažalost, nisu.

žene

printscreen

Foto: printscreen

Ruku na srce, pregled kod ginekologa je sve samo ne prijatan, ali, kao da nije dovoljno što morate, maltene gole, da legnete na specijalan krevet, podignutih nogu, već morate da trpite i komentare na račun "izgleda" svoje vagine. "Kako smo te lepo zakrpili, možeš filmove da snimaš"... zaista? 

Ili možda neumesni "komplimenti" da toliko dobro izgledate da bi vam "napravio treće dete". Dakle, ovo je etički? U redu? Ovako treba? Samo zato što neko lepo izgleda nakon porođaja, ne znači da je dužan da bude ponižen na ovakav način i to od strane svog izabranog lekara.

- Dok mi je pritiskala donji stomak: "Je l’ te boli ovo?" Boli. "Nije to bol, to je neprijatnost. Ti si intelektualka, ne smeš tako, treba da razlikuješ bol od neprijatnosti'", napisala je J.K.

- Na konstataciju da će mi se cista u dojci "dojenjem srediti", govorim joj da neće, jer neću rađati decu. Od tog trenutka više ni ne priča sa mnom, samo na kraju pregleda otvori vrata ordinacije i dobaci prijatelju koji me čeka u hodniku: "Šta kaže, neće da rađa? Ma napravi joj ti jedno na prevaru, ne mora ni da zna", ispričala je T.C.

-Ja samo gledam na poslu, jedem kod kuće - rekao je ginekolog jednoj pacijentkinji nakon što je pljesnuo po butini.

- Zna se kakve su te što koriste tampone i kontracepciju.

- Ajde, strpi se, nije mu valjda veći od ovoga - reči su ginekologa pre nego što je pacijentkinji u vaginu stavio instrument za pregled unutrašnjosti materice.

Devojke iza Fejsbuk i Instagram stranici pokrenule inicijativu, kako bi žene zajedničkim snagama podigle svest o ovom problemu, ali i da ga plasiraju u javni razgovor. Nadaju se da će se organizovanom akcijom stvoriti dovoljno jak pritisak na sistem, nakon čega će nadležni morati da reaguju.

Akcenat je na sledećim problemima: verbalno i fizičko, kao i seksualno ponižavanje pacijentkinja, fizičko nasilje tokom ginekoloških pregleda i porođaja, nesavesno lečenje, odbijanje pružanja zdravstvene zaštite, nepoštovanje ljudskog dostojanstva i fizičkog i psihičkog integriteta pacijentkinja, korupcija u zdravstvu i na kraju, na problem koji omogućava rasprostranjenu praksu svega gore navedenog: na sistem koji štiti nasilnike i koji im dozvoljava da koriste poziciju moći, da žene nekažnjeno povrede i ponize.

Statistika u Srbiji
Samo od raka grlića materice, godišnje u Srbiji oboli oko hiljadu i po žena, a od toga je dve trećine već u poodmaklom stadijumu. Većina obolelih žena posećuje ginekologa kada je već kasno i kada su šanse za izlečenje male. U proseku se svakog dana kod četiri žene otkrije rak grlića materice, a svakog dana po jedna žena umire od ove maligne bolesti. Neke studije su pokazale da mlađe žene prvi put odlaze kod ginekologa sa 18 godina, dok su to starije sugrađanke činile u proseku u 21. godini, a čak 5 odsto žena preko 50 godina, kod ginekologa ne odlazi i po nekoliko godina.

Ako već želimo da sačuvamo naše majke, sestre, supruge, devojke, bake, onda bi barem trebalo da krenemo od onog osnovnog - da na ginekološkom pregledu dobiju sve odgovore na pitanja, bez bojazni ili nipodaštavanja, da imaju dostojanstven pregled bez seksističkih i šovinističkih dobacivanja, i konačno, da zastarela razmišljanja poput "bitno je da je sin" ili "ako ne rodiš, ostaviće te", ostavimo u davnoj prošlosti. Džaba suze kad je sve gotovo - ne mogu vratiti iz mrtvih one koje volimo, a mogli smo ih sačuvati samo da su neke stvari poput redovnih kontrola i profesionalnog ponašanja lekara normalizovane, a ne, kako stvari stoje samo predmet fikcije.

Ginekolog

Shutterstock

Ginekolog, Foto: Shutterstock