Prim dr Danijela Simič
printscreen/instagram
Prim dr Danijela Simič

printscreen/instagram

Prim dr Danijela Simić, Foto: printscreen/instagram

"Ukoliko osobe koje su zaržene HIV virusom uzimaju redovno terapiju u većini slučajeva ne mogu da zaraze druge. Terapija im omogućava dug i produktivan život, mogu da rade i da imaju potomstvo", kazala je doktorka iz Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" Danijela Simić, gostujući na Prvoj, povodom Svetskog dana za borbu protiv AIDS-a.

Ona je potvrdila da u Srbiji je od HIV-a obolelo 2800 osoba, a da je od januara do novembra otkriveno 55 novih slučajeva najmlađi ima 19, a najstariji 76 godina ali da za razliku od početka kad su te osobe bile diskriminisane, sada je situacija drugačija. Zbog straha i neznanja kao što je i slučaj i sa kovidom ljudi su zazirali od obolelih ali sada čak dve od tri osobe su se izjasnile da bi kupile hranu od HIV pozitivnih.

hiv

shutterstock

Foto: shutterstock

"Terapija omogućava da ne obole od AIDS-a, da im se imunološki sistem potpuno oporavi, da ne prenose na druge ljude virus čak i seksualnim kontaktom, ističe doktorka i dodaje da se lek  uzima svakodnevno do kraja života, a da terapiju čini tri antibiotika u jednoj tableti.

Ona je objasnila da se simptomi ne pojavljuju kod inficiranih čak i do pet godina. Kad se toliko namnoži HIV virus, javljaju se simptomi učestale upale pluća, namnožavanje bakterije kandide, gubitak težine, česte stolice. Tada pod hitno treba proveriti HIV status.

"Period prozora" navela je doktorka Simić, je vreme kad neki patogen uđe u organizam, koji se bori stvarajući antitela. Treba da prođe najčešće period od četiri nedelje kako bi se osoba koja ima rizik testirala. U tom periodu je najinfektivnija. 

PROČITAJTE JOŠ: