voda
Pixbay
voda

Pixbay

Foto: Pixbay

Čaša tople vode pre obroka pospešuje gubitak kilograma? U ovu teoriju mnogi veruju, mada su stručnjaci nebrojeno puta objašnjavali šta zapravo topla tečnost radi našem organizmu i kakva je korist od nje.

S druge strane, nikako se ne preporučuje konzumacija hladne vode, jer povećava rizik od prehlade.

Šta je istina i koja temperatura vode je najbolja za nas, objasnili su stručnjaci.

"Postoji teorija koja sugeriše da vruća voda pospešuje mršavljenje, jer deluje tako što ublažava osećaj gladi i ubrzava metabolizam. Istina je da veoma vruća voda zapravo povređuje zidove digestivnog trakta, uklanja sluz a koja čini zaštitini sloj sluzokože. Ovaj proces 'destrukcije' uzrokuje smanjenje osećaja gladi, ali ga nikada ne bih preporučila", kaže gastroenterolog i specijalista nutricionizma Svetlana Isakova.

A hladna voda? Da li nam ona škodi ili pogoduje našem zdravlju?

"Hladna voda je dobra da utoli žeđ, ali se nikako ne preporučuje. Veoma je važno da se održava osnovna telesna temperatura, evo i zašto. Termoregulacija, varenje i funkcionisanje svih telesnih sistema zavise od osnovne temperature tela. Ne preporučuje se da hladite telo 'iznutra'. Tako ćete usporiti varenje, uzrokovati vaskularne promene, povećati rizik od razvoja bolesti endokrinih organa", kaže stručnjakinja.

PROČITAJTE JOŠ: