SITUACIJA JE OZBILJNA, NEMA UBLAŽAVANJA MERA Doktor Tiodorović iskreno: Znali smo pre mesec dana da je novi soj u Srbiji, kontakti su izolovani, ali ne možemo zaustaviti širenje

Veći broj infekcija i zaražavanja znači, nažalost, veći broj fatalnih ishoda

Branislav Tiodorović
Foto: Tanjug

"Već mesec i po do dva, upućeni smo u postojanje novog virusa, ima ga i u Brazilu i Južnoj Africi. Znamo i da se raširio na šezdesetak zemalja, u Evropi je prilično prisutan. U toku smo sa tim kako se prenosi, da je zarazniji, a da postoji i stepen smrtnosti koji je povećan u odnosu na već prisutni virus. Međutim, kada se sve te studije pogledaju, možemo videti da su to karakteristike aktuelnog virusa koji hara svetom već godinu dana, samo je u pitanju jedna 'tačkasta malformacija' koja daje novu dimenziju, što bi rekli mikrobiolozi", rekao je Član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović za TV Prva. 

"Tamo gde ne postoji potpuna primena mera, gde takođe postoji mogućnost većeg zaražavanja, tamo se, normalno, povećava i smrtnost. To smo mi imali u teškoj situaciji u julu, novembru i decembru... Veći broj infekcija i zaražavanja znači, nažalost, veći broj fatalnih ishoda", rekao je on.

"Kolege iz Britanije iznose podatke na osnovu svojih uzoraka, tome nema šta da se doda. Sve mere koje smo primenjivali, primenjivaćemo i dalje. Novi slučaj je još 31. decembra uzorkovan, za nas epidemiologe je to važno, prvi trenutak. Naknadna ispitivanja obavljaju virusolozi, molekularni biolozi, genetičari, oni utvrđuju razlike u odnosu na prethodni virus. Situacija je rešena, svi kontakti gospođe su bili pronađeni, izolovani su. Ali mi ne možemo zaustaviti širenje ovakvih situacija u narednom periodu. Nije meni cilj da nekoga plašim, već da svi shvatimo da ćemo imati pred sobom situaciju u kojoj, čak i uz vakcinaciju, moramo da poštujemo mere", rekao je on.

"Otvoreno ću reći - ovo nije trenutak za ublažavanje mera", rekao je on.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi