muškarac, pregled, lekar, bolnica
shutterstock
muškarac, pregled, lekar, bolnica

shutterstock

Foto: shutterstock

Velika eksperimentalna studija imunterapijskog leka pokazala se uspešnom kod muškaraca u poodmaklom stadijumu raka prostate i mogla bi da bude nada za mnoge obolele.

Imunoterapija koristi naš imuni sistem da prepozna i napadne ćelije zahvaćene kancerom i već se koristi kao standardna metoda kod nekih vrsta raka, poput melanoma. Novo istraživanje pokazalo je da jedan od 20 obolelih od raka prostate reaguje na lek pod imenom "pembrolizumab", pri čemu se rak smanjio, a u nekim slučajevima i potpuno nestao, objavljeno je nakon studije sprovedene u Londonu.

Muškarac plače, suze, bol, tuga, depresija

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Relativno mali broj obolelih nastavio je normalno sa daljim životom, a kod 19 odsto je zabeležen značajniji napredak. Pri tome, treba uzeti u obzir da su u ispitivanjima učestvovali muškarci koji su u poodmakloj fazi bolesti i koji nisu imali nijednu drugu opciju za lečenje. Lek funkcioniše tako što oporavlja DNK obolelih pacijenata, a u nastavku studije biće obuhvaćena veća grupa obolelih, kako bi se otkrilo kako lekari mogu da prepoznaju za koje pacijente je ovakva terapija najadekvatnija.

BOL, STOMAK, DEČKO, PATNJA, RASKID

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Kako kažu lekari, ova vrsta terapije do sada nije korišćena kod obolelih od raka prostate i zato je izuzetno značajna.

Inače, kancer prostate je u velikom porastu, a tek oko 30 odsto pacijenata koji su u četvrtoj fazi bolesti, preživi.

Penis muškarac gaće stid sram toalet

Shutterstock

Foto: Shutterstock