voće
Shutterstock
voće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da li jedete kiselo i slatko voće u kombinaciji ili ipak pravite selekciju po ukusima? Ovako preporučuju straučnjaci.

Ne mešajte kisela sa slatkim voćem

grejp, voće, imunitet, vitamini

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ne treba da sve vrste voća jedete zajedno. Kiselkasta voća poput grejpfruta i drugih citrusa, ananas, nar, kisele jabuke, šljive i jagode ne treba da mešate sa slatkim voćem, kao što su banane, grožđe i smokve. Ali polukiselo voće, kao što su slatke jabuke, višnje, trešnje, kajsije, mango, nektarine, borovnice, kruške i papaja, možete da mešate i sa slatkim i sa kiselim voćem.

Ublažite kiselost

Neka kiselkasta voća, kao što je grejp, može da bude težak za vaš stomak, pa nutricionisti preporučuju da ih pomešate sa poluslatkim voćem kao što su npr. borovnice.

Izbegavajte klasičnu voćnu salatu

Miks jabuke, ananasa, bananne, lubenice i jagoda obično usporava vaš metabolizam. Umesto toga, pomešajte borovnice i maline.

Ananas

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Voće bogato vlaknima pre treninga

Dinje su super za hidrataciju, ali prebrzo se vare, dok će šećer iz slatkih voća da vam ponudi samo kratkoročnu energiju. Izaberite poluslatka voća, poput jabuke ili nektarine sa više gustine i vlakana, kako biste ostali izdržljivi u toku treninga.