Toplomer Zdravlje Bolest Temperatura Prehlada
Shutterstock
Toplomer Zdravlje Bolest Temperatura Prehlada

Shutterstock

Toplomer , Foto: Shutterstock

Ljudsko telo nema stalnu temperaturu, a u zavisnosti od vaših godina, doba dana, pa čak i aktivnosti koje obavljate, tačnije je opisati normalan raspon telesne temperature: između 36,1°C i 37,2°C, prema klinici Majo.

Bolest

Shutterstock

Bolest, Foto: Shutterstock

Studija iz 2017., u kojoj je učestvovalo 35,488 ljudi pokazala je da je prosečna telesna temperatura 36,6 °C, malo niža nego što Vunderlich ustanovio 1851. Studijom iz 2020. utvrđeno je da se prosečna telesna temperatura vremenom smanjivala. Prosečno se svake decenije temperatura snižavala za 0.03 stepena.

Autori nove studije sa Stanforda ukazuju da se promena telesne temperature može povezati sa poboljšanjima ljudskog zdravlja i životnog veka, jer je telesna temperatura pokazatelj brzine metabolizma.

U proseku su deca obično nešto "toplija" od odraslih, a stariji od 65 godina su "hladniji". Vežbanje, hidratacija i odeća takođe će uticati na vašu dnevnu temperaturu.

"Naša temperatura pada noću tokom spavanja i povećava se tokom dana. Najniža temperatura je oko 4 sata ujutro, a najviša u 17 sati", kažu stručnjaci.

Do porasta temperature dolazi zbog povećanog nivoa kortizola - hormona stresa - u telu kroz dan. Drugi faktor može biti hrana, koja obično malo povećava temperaturu nakon obroka.

Visoka telesna tj. groznica je pokazatelj da se vaše telo bori protiv infekcije i normalan je odgovor na mnoge vrste virusa i bolesti. Često je povezana i sa drugim simptomima poput glavobolje, umora, bolova u telu i znojenja.

Pročitajte još: