Mačka čovek kućni ljubimac
Shutterstock
Mačka čovek kućni ljubimac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Blizina kućnih ljubimaca popravlja raspoloženje; uz njih smo vedriji i opušteniji, što nas čini manje podložnim stresu i bolestima koje on izaziva.

PROČITAJTE I:

Zanimljivo je da su članovi porodica koje imaju nekog kućnog ljubimca međusobno povezaniji i mnogo lakše i brže rešavaju konflikte. Isto tako, ljubimci ispunjavaju čovekovu potrebu za dodirom, nežnošću i maženjem, što posebno nedostaje starijim i usamljenim ljudima. Istraživanje australijskog instituta Baker Medical Research, koje je obuhvatilo oko 6.000 ispitanika, pokazalo je da ljudi koji drže kućne ljubimce u proseku imaju niži pritisak i nižu vrednost holesterola u krvi, pa su na taj način manje izloženi riziku od infarkta i ostalih bolesti srca i krvnih sudova.

4 BITNA razloga zašto treba da kažete veliko NE ZA KAFU na vrućini!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 13.08.2019. 10:12 - 13.08.2019. 10:40 Iako na prvi pogled deluje da bi šolja kafe, koja ima moć da nam podigne pritisak, mogla da bude odlična prevencija protiv toplotnog udara, to nije tako. Foto: Shutterstock, ilustracija Srce Kafa sadrži veliku količinu kafeina, supstance koja podiže krvni pritisak, ubrzava puls, pa čak može da izazove i preskakanje srca.

Lekovitost mačjeg predenja

Prilikom izbora kućnog ljubimca, oni koji prednost daju mački u odnosu na psa, obavezno ističu mačje predenje. Zaista, taj specifičan zvuk ne samo što smiruje već i vraća u prošla vremena kada je kuća bez mačke i ognjišta bila nezamisliva. Kada smo imali manje materijalnih dobara i više psihičkog mira, vreme se činilo beskrajno dugim – dok u šporetu pucketa vatra, u petrolejki podrhtava plamen, napolju veje sneg, a mačka tiho prede...

Astma Pumpica za astmu Inhalator

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Smanjuje stres

Vibracije koje proizvodi mačka dok prede deluju kao sedativ na čovekov nervni sistem i tako ga smiruju. Na taj način smanjuju se svakodnevna napetost i nivo stresa.

PREPORUČUJEMO:

Međutim, mačje predenje nije uvek isto. Nakon mnogih istraživanja naučnici su došli do zaključka da se ono razlikuje kada se radi o uživanju ili pak upozorenju vlasnika na određenu bolest. A kada već osete bolest, njihovo predenje zavisiće i od vrste bolesti, navodi se u jednoj studiji koja se bavi ovim fenomenom.

Povoljno za astmatičare

Smatra se da su frekvencije mačjeg predenja blagotvorne i po organe za disanje, od čega najviše koristi imaju astmatičari. Postoje svedočenja hroničnih astmatičara koji su nabavili mačku upravo radi te bolesti, da su od tada u velikoj meri smanjili količinu lekova. Naravno, uslov je da niste alergični na mačju dlaku.

Mačka čovek kućni ljubimac

Shutterstock

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?