Par, veza, seks, ljubav
Shutterstock, ilustracija
Amiš

Profimedia

Amiš, Foto: Profimedia

Stručnjaci sa Univerziteta u Ohiju pokrenuli su studiju o Amišima kako bi otkrili utiče li njihov nedostatak konvencionalne medicinske nege na povećanje rizika od doblenja raka. Međutim, ono što su otkrili ih je pomalo iznenadilo.

Otkriveno je da Amiši imaju znatno manje šansi da obole od raka u odnosu na ostatak stanovništva, pa su stručnjaci odlučili da malo bolje istraže njihov način života, ishranu i da pokušaju da otkriju uzroke ovog neverovatnog otkrića.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Među ostalim faktorima je i količina fizičkog rada. Mnogi Amiši se bave poljoprivredom, građevinom i drugim poslovima koji zahtevaju ogromnu količinu fizičke aktivnosti koja ih čini zdravima.

Dok ostatak Amerike, ali i ostatka sveta dobar deo vremena u danu provodi ispred malih ekrana, Amiši vredno rade, gaje useve, sami izrađuju svoj nameštaj, grade svoje kuće i uopšteno se masovno bave proizvodnjom raznih dobara.

Još jedan važan faktor jest činjenica da Amiši sami gaje svoju hranu. Koriste se organskim metodama kojima se dobija zdravo voće i povrće, zdravo mleko i meso i neobrađena hrana kakvu mnogi na svetu nikada nisu probali ili su je konzumirali davno, sedamdesetih i osamdesetihkada tržište prerađenih prehrambenih proizvoda nije bilo tako veliko kao danas.