"DUVAN JE KAO DROGA, NE MOGU BEZ NJEGA!" Nemojte se kockati sa zdravljem! Kada čujete kakvi UŽASI vam prete zbog cigareta, odmah ćete ih OSTAVITI!

Zadovoljstvo, porok, navika, zavisnost… ovo su samo neke od reči koje se povezuju sa pušenjem.

Cigarete
Foto: Profimedia.rs

Ipak, ako bismo probali da najkraće moguće opišemo konzumiranje duvana, onda bi to bilo jednom rečju - rizik.

Rizik koji ova navika nosi svima je jako dobro poznat, kako pušačima, tako i nepušačima. Bez obzira na to, veliki deo stanovništva i dalje puši i poput igranja ruskog ruleta, rizikuju da naredna cigareta bude ta koja će ih ubiti.

DOBRO PREGLEDAJTE SVOJE TELO Pogledajte pažljivo OVA 2 MLADEŽA! Ako ih imate, možda bolujete od RAKA!

 

Alarmantni podaci o pušenju

Zašto ljudi počinju da puše? Mnogi tinejdžeri smatraju pušenje ritualom koji ih uvodi u svet odraslih, a šta drugo tinejdžeri više žele od toga da budu odrasli? U početku deca kreću da puše, kako bi izgledali zrelije, a potom pušenje prerasta u zavisnost i naviku koja je opasna, autodestruktivna i koja dovodi do društvene odbačenosti.

NE SLUTITE ŠTA MOŽE DA VAM SE DOGODI Neodržavanje KLIMA UREĐAJA može DOVESTI do ozbiljnih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA!

Neki odbijaju da prihvate podatke o bolestima, koje izaziva pušenje, pravdajući se time da znaju bake i deke koji su pušili veliki broj cigareta dnevno i ipak dočekali duboku starost. Kao po pravilu, obavezno će se na to nadovezati dajući primer nekoga ko nikada nije pušio, a umro je od raka pluća. Zvuči li vam poznato? Ipak, hteli oni da priznaju ili ne, postoje podaci koji svedoče o velikom broju preuranjene smrti među pušačima. To je činjenica.

POSLUŠAJTE VAŠE TELO Ako se prekomerno znojite moguće da bolujete od ove OPAKE bolesti!

Pušači cigareta pušenje
Foto: AP

U proseku, jedna od sedam smrti među stanovništvom starijim od 35 godina, izazvana je konzumacijom duvana. Ne moramo da pričamo o duvanu kao direktnom uzročniku smrti. Među pušačima su prisutna mnoga oboljenja i zdravstveni problemi poput srčanih, problema sa cirkulacijom, sa disanjem… Uzrokuje bolesti gotovo svih organa, kao da rak pluća nije dovoljan rizik za pušača. Pušenje je jedan od vodećih uzročnika izliva krvi u mozak.

ZVUČI NEVEROVATNO A U STVARI JE LAKO Bez dijete i izgladnjivanja do savršene figure? Da, MOGUĆE JE, a evo i kako!

Pušenje je moguće ostaviti

Naravno da je moguće ostaviti pušenje. Ono što je za neke afirmacija, za druge se pretvara u pitanje koje se nameće pred teškoćom kakva je za njih ostaviti cigarete. Drugim rečima, mnogi iskreno sumnjaju da je to moguće. Upozorenja lekara o štetnosti i riziku po zdravlje, za neke je dovoljan motiv da ostave cigarete. Ipak, kod većine ne uspeva. Čak i kada se javi želja za ostavljanjem cigareta, ona se ne ostvaruje.

OVIH DANA NE MOŽEMO DA ŽIVIMO OD KRVOLOČNIH NAPASTI Otkriveno zašto ujed komaraca jako svrbi! Mogu da izazovu OZBILJNU BOLEST!

Prehlada grip bolest temperatura kijanje kašalj bronhitis
Foto: Shutterstock

Pomoć za ostavljanje cigareta može se pronaći na svakom ćošku. Postoje zdravstveni centri, koji nude svoje vlastite programe za ostavljanje cigareta, tu su i knjige koje su svojevrstan vodič kroz proces odvikavanja od pušenja, psiholozi organizuju grupne terapije, farmaceutske kuće proizvode nikotinske žvake, čak i hipnotizeri nude svoje usluge obećavajući oslobođenje od ove krajnje nepoželjne navike ili zavisnosti, nazovite je kako želite. Vlada takođe pokušava da smanji broj pušača tako što pooštrava zakon o pušenju, odnosno zabranjuje isto na svim javnim mestima, a i cena cigareta je povećana, što nagoni ljude da prestanu da puše.

SKIDA MASNE NASLAGE, POMAŽE KOD ALERGIJA Smuti od PARADAJZA, prebogat vitaminima, a evo zašto SVAKO JUTRO treba da ga PIJETE!

Pušenje Ostavljanje Pušenja cigareta
 Foto: Shutterstock

Ma koliko da je broj pušača smanjen, on i dalje ostaje nedopustivo visok. Zašto? Zato što ne postoji univerzalni metod kod odvikavanja od pušenja. Ono izaziva psihološku zavisnost, a ona je podjednako teška kao i fizička, a možda i teža. Ipak, potrudite se. Nemojte se kockati u svoje zdravlje. Ako ništa drugo, imajte na umu da se deca ugledaju na vas. Možda vam to pomogne da kvalitet svog života poboljšate.

NIKAD GA NEĆETE OKUSITI Srbi veruju da je zdravo jesti voće koje NIJE sa našeg podneblja, ali kada čujete reči stručnjaka, ostaćete BEZ REČI!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi