vitamin d
pixbay
vitamin d

pixbay

Foto: pixbay

Naučne studije du potvrdile da u prevenciji pojave težih oblika kovida-19, najviše pomaže vitamin D, koji snažno podiže odbrambeni sistem našeg organizma.

Doktorka Elena Pereligina, terapeut, reumatolog i lekar preventivne medicine objasnila je za ruske medije u čemu je razlika.

"Zapravo, radi se o tome da većina lekara kada preporučuje ovaj suplement, jednostavno ne završi naziv, pa izostavi 3. U apoteci nećete naći suplement pod nazivom 'vitamin D'. D3 je holekalciferol, nutrijent koji se proizvodi pod kožom pod uticajem sunca", kaže dr Elena.

"Vitamin unosimo u telo ili putem ultraljubičastih zraka ili suplementacijom, a tu su u ponudi D2 ili D3", objasnila je ruska doktorka.

Razlika između vitamina D2 i D3 je u poreklu. Prvi dolazi iz biljnih izvora, kao što su divlje pečurke, kao i od obogaćene hrane, poput mleka ili proizvoda od žitarica.

Vitamin D3 uglavnom dolazi iz životinjskih izvora kao što su riblje ulje, masna riba, jetra i žumance. Kada je vaša koža izložena sunčevoj svetlosti, ona proizvodi vitamin D3.

vitamin d

shutterstock

Foto: shutterstock

O tome kada je najbolje da se uzima i u kojoj dozi, objasnio je imunolog prof. dr Borislav Kamenov, doktor medicinskih nauka iz oblasti imunologije i eksperimentalne hematologije i profesor Medicinskog fakulteta u Nišu.

"Može na kašičicu, možeda se nakapa u sok, u supu, kako hoćete. Ujutru, takođe, uopšte nije bitno, nema razlike. Vitamin D je vrlo važan, ne postoji nutrijent koji je važan i moćan kao on. On prevenira autoimune bolesti, deluje protiv bakterija i virusa", kaže doktor.