Lice, bubuljice, akne, nega,
Shutterstock, ilustracija
Lice, bubuljice, akne, nega,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Zbog načina snabdevanja krvi nosa i područja oko nosa, moguća je ali vrlo retko, da se infekcija iz regije nosa proširi na mozak, uzrokuje trombozu, meningitis ili apsces mozga (gnojno zapaljenje).

PROČITAJTE I:

 

To je moguće zbog venske komunikacije, pojasnila je dr med. specijalista plastične, rekonstrukcijske i estetske hirurgije iz Zagreba.

Akne, lice, nega, šminka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Osetljivo područje na licu naziva se "trougao smrti", a obuhvata gornju usnu, područje između usana i nosa, nos i deo čela koji se nalazi iznad korena nosa. Ono je povezano krvnim sudovima za delove lobanje gde se infekcije šire brzo. Najčešći uzročnik infekcija je bakterija "Staphylococcus".

PREPORUČUJEMO:

 

U slučaju infekcije, važno je što pre početi sa lečenjem antibioticima kako se infekcija ne bi proširila i ozbiljno ugrozila život. Koža na licu je puna bakterija, ali u isto vreme nas štiti da sve te bakterije ne prodru u naše telo. Ali, kada je koža oštećena, a to se događa i kada istiskujete bubuljice ili čupate dlake iz nosa, tada je put bakterijama otvoren i lako može doći do infekcije, ponekad sa ozbiljnim posledicama.

Ukoliko primetite duboku rupu ili cistu ispod kože lica na području "trougla smrti", ne bi bilo loše da posetite doktora i posavetujete se. Redovito menjajte i čistite kozmetičke potrepštine poput četikica i sunđera za nanošenje šminke, i to zna biti prepuno bakterija.

šminkanje, alajner, oči, kozmetika, moda

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta