orah
Shutterstock
orah

Shutterstock

orah, Foto: Shutterstock

 

Orah - u svakom smislu unikatna biljka, jer se sve u njoj može koristiti u medicinske svrhe, od korena do listova. Zadivljujuće je da tako nezapaženi deo oraha, kao što je to njegova membrana, ima i lekovita svojstva.

U narodnoj medicini u širokoj primeni je odvarak i tinktura od membrana oraha. Savršeno pomažu u sprečavanju sledećih bolesti:

- Hormonski poremećaji;

- Deficit joda u organizmu;

- Kolitis;

- Konjuktivitis;

- Preterana težina;

- Slab imunitet;

- Visok krvni pritisak;

- Znojenje;

- Problemi sa nervnim sistemom;

- Išijas;

- Razdražljivost;

- Gastritični poremećaj;

- Šećerna bolest;

- Poremećaji pamćenja.

Orah, orasi

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Ljuske oraha, čija upotreba može da se izleči ogroman broj bolesti, je moćno sredstvo za popunjavanje rezervi joda u organizmu. Nedostatak ovog elementa u ljudskom telu može dovesti do pojave opasnih bolesti - mastopatije, adenoma prostate, mioma.

Osnovni simptomi deficita joda - rasejanost, povećan umor, povišen krvni pritisak, opšta slabost.

U domaćim uslovim možete proveriti da li imate deficit joda. Da biste to uradili, tokom noći treba da stavite nekoliko trakica joda na ruku uz pomoć pamučnog tampona (može i na pete). Ako ujutru nem atrakova joda na koži, to znači da imate nedostatak ove materije.

Membrane oraha će vam pomoći da izlečite i neprijatnu pojavu, konjuktivitis. Potrebno je da membrane sameljete u aparatu za meljenje kafe. U 0.5 šolje dobijenog praha se sipa 1.5 šolje hladne vode, smesu stavite da provri i na slaboj vatri kuvate 20 minuta. Smesu procedite kroz gazu i navlažene pamučne tampone od odvarka stavite na oči.

Orah, orasi

Shutterstock, ilustracija

Orah, orasi, Foto: Shutterstock, ilustracija

 

Membrane oraha pomažu kod bolesti štitne žlezde. Biće vam potrebni: tamna staklena flaša od 0.5 l, 1/3 puna membranama od oraha. Flašu napunite rakijom do grlića flaše i ostavite da odstoi 21 dan. Nakon toga procedite uzimajte po 1 supenu kašiku pre obroka.

Pomoću membrane oraha možete imati terapiju za šećernu bolest. Dve supene kašike ljuski prelijte votkom, da ih potpuno prekrije. Ostavite da odstoji 7 dana. Uzimajte od leka po 6 kapi, rastvoreni u 2 supene kašike vode. Postupak lečenja možete produžiti od 21 dan do 3 meseca, a rezultat lečenja možete posmatrati kroz merenje šećera u krvi.

Membrane oraha imaju nekoliko kontraindikacija. Ne treba da ih koriste ljudi koji imaju sledeće bolesti: ekcem, psorijazu, neurodermatitis, urtikarija ili individualna netolerantnost na orahe.