mama, ćerka, crtanje
Shutterstock
mama, deca

Screenshoot, ilustracija

Foto: SCHUTTERSTOCK, ilustracija

Trendovi, uzorci i formule život čine lakšim, a retko ko se može pohvaliti da je pronašao formulu za najteži od svih poslova - odgoj super uspešnog deteta.

Ronald Ferguson je profesor s Harvarda koji je napisao knjigu The Formula: Unlocking the Secrets to Raising Highly Successful Children. Za Harvard Gazette ispričao je kako je to uspeo. Kaže da ga je zanimalo šta čine roditelji uspešnih studenata. Zato su on i koautorka Taša Robertson proučavali kako različiti stilovi roditeljstva utiču na uspeh dece. Što se pokazalo? Ferguson tvrdi kako je za uspjeh deteta važno osam roditeljskih uloga. "To je bio kao skriveni uzorak koji se polako otkrivao, set kvaliteta koje su osnovni temelji, kazao je on. Igrajući tih osam uloga dobro, uspećete u ulozi života - roditeljstvu."

PROČITAJTE I:

 

1. Partner u ranom učenju

Ovo je uloga u kojoj roditelji u ranom dobu zainteresuju decu za učenje, čak i pre početka škole. Ferguson smatra kako je reč o najvažnijoj ulozi od njih osam. Najuspešnija deca nauče da čitaju pre polaska u vrtić, a zatim ih osnaži i dodatno motiviše uzbuđenje učitelja kad otkrije da već znaju da čitaju.

Beograd, škola, đaci

Alo!/Dejan Briza

Beograd, škola, đaci, Foto: Alo!/Dejan Briza

2. Inženjer leta

To je roditelj koji prati okolne činioce u odrastanju svog deteta i pazi da dete dobije sve što treba, pa interveniše kad se to ne dogodi. To nije isto kao roditelj helikopter za kojeg Ferguson tvrdi da je toliko uključen u život svog deteta da mu ne omogućava prostor za stvaranje samostalnih veza i odnosa, ne uči ih samostalnom pregovaranju niti identifikaciji vlastitih interesa. "Supruga i ja smo počeli da igramo tu ulogu kad smo shvatili da učitelj našoj ćerki ne daje poštene šanse", kazao je on.

3. Onaj koji popravlja

U ovoj ulozi roditelj ne osigurava detetu usporavanje ili gubitak i ne dopušta da ga nedostatak resursa uspori. Kako Ferguson kaže, roditelji mogu živeti u siromaštvu, ali ako vide mogućnost za koju procene da je važna za detetov uspeh u školi ili u životu, oni će hodati kroz zidove da to ostvare.

Naučnici šokirali rezultatima istraživanja! Da li to koja smo krvna grupa utiče na naše ZDRAVLJE?

AUTOR: Menshealth/M.M. DATUM I VREME: 04.08.2019. 12:00 Ovo sigurno niste znali Foto: Shutterstock, ilustracija Podaci istraživača sa Nacionalnog instituta za zdravlje (NIH) prikupljani su sedam godina na uzorku od oko 50.000 ispitanika iz severozapadnog Irana.

4. Onaj koji otkriva

Roditelj koji otkriva omogućava detetu otkrivanje sveta posetama muzejima, knjižarama, izložbama - svime što mu može proširiti vidike. To se može ostvariti i uz nedostatak resursa, a roditelj pronalazi nemoguće načine da to detetu omogući. "Supruga i ja smo se posebno fokusirali na ovo, budući da i sami volimo takva iskustva", rekao je.

PREPORUČUJEMO:

 

5. Filozof

Ovo je, prema Fergusonu, druga najvažnija uloga, jer pomaže deci da pronađu svrhu. Ovde roditelj pita i odgovara na duboka životna pitanja, nikad ne potcenjujući detetovu sposobnost razumevanja života i dohvatanja smisla. "Iznenadio sam se koliko je rano moja ćerka uspela da shvati te velike ideje", kazao je.

Dete u rupi

Shutterstock

Foto: Shutterstock

6. Model

Ovo je klasična roditeljska uloga u kojoj roditelj shvata koje su vrednosti važne, pa se trudi da ih prenese na svoju decu, koja se zatim trude da ih žive. "Supruga i ja smo svakodnevno pokušavali da živimo svoja uverenja. To ne znači da je to lagano, ni da smo uvek uspeli u tome", iskren je Ferguson.

7. Pregovarač

Kroz ovu ulogu roditelj će dete naučiti kako da poštuje druge dok se bori za sebe i svoja uverenja, posebno kad se nalazi pred onima koji imaju moć i autoritet.

mama, deca, brak, porodica

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

8. GPS navigacijski glas

Ferguson opisuje kako je to glas roditelja u glavi deteta nakon što dete ode od kuće. Taj glas će mladom čoveku pomoći u novim životnim situacijama. "Nadam se jedino da GPS naše kćeri nikad neće reći: 'Preračunavam', s obzirom na to koliko smo truda uložili u njeno odgajanje", zaključio je Ferguson.

'Zajednička želja da budu sjajni roditelji'

Na kraju, harvardski profesor savetuje da, iako nose različite šešire, kroz sve te uloge roditeljima bi trebalo da bude zajednička želja da budu sjajni roditelji. To naziva motivacijom koja često proizlazi iz onog što su roditelji proživeli. "To može biti nešto što je bilo pogrešno u njihovom detinjstvu i nisu želeli to da ponove na svojoj deci. Možda je reč o porodičnom nasleđu izvrsnosti u nekom području za koje osećaju obavezu prenošenja na sledeću generaciju. Ili obaveza koju je porodica preuzela, poput građanskih prava koje žele da njihova deca poštuju. Ipak, svaki od tih roditelja ima viziju o tome kakva bi voleo da postanu deca. Ta vizija, zajedno s motivacijom, vodi i inspiriše njihovo roditeljstvo", piše Ferguson. Stoga, koja god da je vaša motivacija, koristite je da biste ovih osam uloga dobro odigrali. Nijedna od njih nije uvek lagana, ali sve su važne kako bi vaše dete imalo svaku mogućnost da bude uspešno.

sreća, porodica, žena, dete, muž, brak

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

 

BONUS VIDEO:

Beograđani su nam otkrili kakav tip žene žele, ne zanima ih domaćica!