Hrana, salata, ručak, obrok, jelo
Shutterstock, ilustracija
Hrana, salata, ručak, obrok, jelo

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Jedite puno voća i povrća, pristojnu količinu proteina, odlučite se za hleb od brašna i lagano idite na puding. To je recept koji bi većina smatrala zdravom, uravnoteženom ishranom da bismo bili u toku do 90-ih. Vladine smernice preporučuju upravo ovaj pristup za sve odrasle Britance, prenosi Dejli mejl.

PROČITAJTE I:

 

* Britansko udruženje za parenteralnu i enteralnu ishranu kaže da prehrambene smernice zanemaruju najvažniji faktor

* Savet ne razlikuje razliku između „slabog 80-godišnjaka“ i 30-godišnjaka, kaže dr Trevor Smith iz kompanije BAPEN

* Tinejdžeri, žene u menopauzi i trudnoće koje pokušavaju začeti imaju posebne prehrambene potrebe

* Pa kako znate šta jesti, kada? Evo, dijetetičari i zdravstveni stručnjaci daju odgovore

Ipak, sve veći broj stručnjaka za prehranu strastveno se ne slaže.

 

Britansko udruženje za parenteralnu i enteralnu ishranu (BAPEN) kaže da ovo uputstvo zanemaruje najvažniji faktor kada je u pitanju zdrava ishrana - naše doba.

Ranije ovog meseca, istraga je otkrila šokantnu razmeru neuhranjenosti u Velikoj Britaniji, sa preko 65 godina starosti, pod rizikom da će umreti od gladi. Dijetičari su upozorili da bi delimično mogla biti kriva vlada jer forsira reklamne kapmanje kako treba da se jede manje.

PILETINA, PIRINAČ, HRANA, MESO

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

"Savet ne prepoznaje da su nutritivne potrebe slabog 80-godišnjaka veoma različite od tridesetogodišnjaka", kaže dr Trevor Smit iz kompanije BAPEN.

"Ono što predstavlja zdravu ishranu varira zavisno o životnoj fazi u kojoj se nalazite. Saveti oko ishrane treba da variraju za različite starosne grupe."

Tinejdžeri, žene u menopauzi i trudnoće koje pokušavaju začeti takođe imaju posebne prehrambene potrebe.

To su vitalne informacije koje bi vam mogle čak i duže živeti. Pa kako znate šta jesti, kada? Evo, dijetetičari i zdravstveni stručnjaci daju odgovore.

Tinejdžeri, žene u menopauzi i trudnoće koje pokušavaju začeti takođe imaju posebne prehrambene potrebe. To su vitalne informacije koje bi vam mogle čak i duže živeti. Pa kako znate šta jesti, kada? Evo, dijetetičari i zdravstveni stručnjaci daju odgovore.

18-35 godina

"Ne secite" te ugljene hidrate

Uprkos trendu, rezanje ugljenih hidrata nije uvek zdrav izbor. U kasnoj adolescenciji i tokom univerziteta ugljeni hidrati - sačinjeni od šećera, skroba i vlakana - su vitalni izvor energije.

"Vašem mozgu je potrebno oko 120 g ugljenih hidrata da bi pravilno radio", kaže dijetetičarka Ketrin Kolins. „To se lako nađe sa činijom kaše i dve kriške hleba za ručak. Ugljikohidrati poput ovsa, hlebnog brašna i slatkog krompira duže održavaju energiju. "

Studije pokazuju da oni koji imaju dijetu bogatu ugljikohidratima sa sporim oslobađanjem imaju smanjeni rizik od gojaznosti i srčanih stanja u kasnijem životu.

ručak, hrana, meso, kuhinja, obrok

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Dijeta bez mlečnih proizvoda

U Velikoj Britaniji ima skoro 250 000 veganskih tinejdžera koji zbog životne sredine izbegavaju sve životinjske proizvode. Ali izbegavanje mleka povećava rizik od osteoporoze koja koštano troši kost u kasnijoj životnoj dobi.

Mlečni proizvodi kao što su mleko, sir i jogurt su vitalni izvori kalcijuma, koji štite kosti od oštećenja. Kako je adolescencija najvažnije vreme za razvoj kostiju, mlađim od 19 godina se savetuje da konzumiraju 100 mg više kalcijuma nego mi ostali.

„Gustina kostiju raste u adolescenciji i dostiže vrhunac u našim kasnim 20-ima“, kaže Kolins. „Nedostatak kalcijuma tokom ovih godina znači da snaga kostiju nikada neće dostići svoj puni potencijal, povećavajući rizik od rane osteoporoze. Dobićete preporučenu dnevnu dozu od 800 mg u jednoj maloj posudi jogurta, čaši mleka i malom komadu sira. "

PREPORUČUJEMO:

 

Tinejdžeri bi trebali jesti mesni odrezak

U poslednjih nekoliko godina crveno meso je zlostavljano, a izveštaji povezuju dijetu s mesom teškim vrstama raka.

Ali za mlade - posebno mlade žene - neobičan odrezak važan je za zdravlje mozga, krvi, pluća i mišića. Crveno meso je najbogatiji izvor mineralnog gvožđa, neophodnog za transport kiseonika po telu. Sa početkom menstrualnog ciklusa devojčica i iznenadnim gubitkom gvožđa u krvi, devojčice tinejdžerke postaju u riziku od nedostatka. U kasnim tinejdžerima, količina gvožđa koje organizam treba dramatično povećava - gotovo udvostručuje na 14,8 mg dnevno kod devojčica.

ručak, hrana, meso, kuhinja, obrok

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

Špargle i brokoli za bebu

Većina Britanaca ima prvo dete u dobi od 29 godina. A buduće mame treba da budu svesne B vitamina koji se zove folat, a nalazi se u listopadnom povrću i od suštinskog je značaja za formiranje DNK. Manjak u trudnoći može povećati rizik od zdravstvenih problema kod rastuće bebe.

Dok se oni koji aktivno pokušavaju dobiti bebu preporučuju da uzimaju dodatak predostrožnosti, stručnjaci kažu da je dijeta bogata folatima dobra ideja - u slučaju da vas uhvati iznenađenje. „Šteta se često pravi kad saznaju da su trudni“, kaže registrovani nutricionista Angela Dovden. „Dijeta bogata folatima je dobra polisa osiguranja.“

36-65 godina

Puna masnoća nije zabranjena

Usporavanje metabolizma i iscrpljivanje hormona znače da u srednjem životnom dobu zdravstveni izgledi postaju nasuprot nama. Utvrđivanje testosterona i estrogena, sprečavajući sagorevanje masti. Dobitak težine između 45 i 60 godina posebno je povezan sa većom smrtnošću, pokazuju nedavne analize. Ali to ne znači dijetu sa malo masti. „Mnogo namirnica je visoko kalorično, ali svu masnu hranu ne treba eliminisati“, kaže dijetetičar Čeri Hager.

U stvari, neke vrste masti su čak pokazane u studijama kao dobre u zaštiti od srčanih bolesti, kognitivnog opadanja. „Losos ili druga masna riba nekoliko puta nedeljno, šaka orašastih plodova i maslinovog ulja uz obroke su dobar izbor“, kaže Hager. To treba ograničiti kalorična masna hrana - pite i peciva. „Umesto da zabranite hranu, samo je smanjite na porcije“, kaže Hager.

Jedite dosta krompira

Rak creva je u porastu, a godišnje mu se dijagnostikuje 42 000 ljudi. Ako unosite više hranjivih sastojaka, možete značajno smanjiti rizik.

Vlakna - koja se nalaze uglavnom u skrobnim ugljenim hidratima poput hleba od brašna i testenine, ovsa i krompira - mogu smanjiti rizik od bolesti do petine. Hranjiva supstanca je neophodna za varenje. Visoki unos vlakana takođe je povezan sa zdravim nivoom šećera u krvi, smanjujući rizik od bolesti povezanih sa gojaznošću i dijabetesa tipa 2, pokazala su ispitivanja. „Pečeni slatki ili beli krompir, uključujući kožu, sadrži skoro petinu vašeg dnevnog unosa vlakana“, savetuje Kolins.

Krompir, krompiri, povrće, kuvanje, ručak

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Omlet povećava raspoloženje

Selen, koji se nalazi u jajima, orasima i hlebu kupljenom u prodavnicama, nudi iznenađujuće zdravstvene koristi za sredovečne ljude.

„To je od suštinskog značaja za hormonske funkcije“, kaže Hager. „Neke studije su otkrile da je to takođe povezano sa raspoloženjem.“ Druga istraživanja pokazuju da visok unos možda čak štiti i od najčešćeg oblika muškog raka.

Prema analizi Svetske fonda za istraživanje raka u 2012. godini od 13.000 muškaraca, oni sa visokom telesnom koncentracijom selena imali su manju verovatnoću da razviju rak prostate. Kaže se da selen štiti od oštećenja ćelija i tkiva, što može zaustaviti razvoj tumora. Preporučeni dnevni unos je 75 mikrograma za muškarce, a 60 za žene.

Sir je dobar za kosti

Mnogi su možda odbacili sir nedavno, prateći izveštaje da redovno konzumiranje mlečnih proizvoda može muškarcima do 72 procenta povećati verovatnoću da će razviti rak prostate.

Međutim, studija je bila "previše slaba" da bi joj se verovalo, tvrde stručnjaci. Američki tim nije uspeo da uzme u obzir druge faktore koji utiču na rizik od raka, kao što su prekomerna težina ili fizički neaktivan. I jedenje mleka je od suštinske važnosti za zdravlje kostiju kako starimo.

„Kalcijum u mlečnim proizvodima poput sira i mleka štiti naše kosti od oštećenja povezanih sa godinama,“ kaže Hagger. Posebno je važan za žene u menopauzi.

Pavlaka, sir, namaz, kajmak, hrana, doručak

Shutterstock, ilustracija

 Foto: Shutterstock, ilustracija

66 i šire

Jedite više proteina

Protein nije samo za opsednute teretanom. Stariji ljudi bi trebalo da pojačaju unos proteina. Nalazi se u mesu, ribi, siru i pečenom grahu, a ključan je za rast i obnavljanje u organizmu.

Stariji ga procesuiraju manje efikasno, tako da oni stariji od 65 godina trebaju ga trošiti više. Kolins preporučuje najmanje 20 g - ekvivalent pilećeg prsa dobre veličine ili fileta lososa dva puta dnevno.

Masnu ribu dva puta nedeljno

Skoro polovina Evropljana iznad 75 godina ima nedostatak vitamina D - koji je neophodan za imuni sistem, povezanost mozga i pomaže kostima da apsorbuju kalcijum.

Većina vitamina D sintetiše se u koži interakcijom sa sunčevom svetlošću, ali kako starimo, koža postaje manje efikasna u proizvodnji.

Studije pokazuju da stariji odrasli provode manje vremena na otvorenom, što znači da su još više u riziku od nedostatka.

Povećajte bilo masnu ribu, poput fileta lososa dva puta nedeljno, ili kao dodatak tokom cele godine.

Počnite da ograničavate porcije

Preko 70 godina dramatično povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i demencije.

Ovi uslovi su verovatniji ako ste jedan od trećina starijih Britanaca koji su gojazni. „U redu je popiti malo grickalica, ali jesti manje porcije“, kaže Kolins. 

Puding ako imate manje kilograma

Prema BAPEN-u, jedan od deset starijih od 65 godina je premalen. Mišićna i koštana masa se brzo iscrpljuju nakon 60. godine, što povećava rizik od pada i preloma starijih odraslih.

Kiristin Farer iz Velike Britanije kaže: "Jedite puding sa kvasom ili sladoledom, koristite žitarice sa punim masnoćama u žitaricama i namažite se puterima od kikirikija ili krem sirom na mrvicama. Grickalica pomaže ako su tri velika obroka neodoljiva. "

Meso za krvne ćelije

Jedan od pet godina starijih od 60 godina ima nedostatak vitamina B12, neophodnog za krvne ćelije i rad živaca. Sa godinama, naše telo je manje u stanju da apsorbuje mineral - koji se nalazi u crvenom mesu, kao što su jetra, kao i u mleku i siru.

Dovoljna je dnevna doza jednog jajeta, velike porcije sira ili manje porcije mlevenog govedine.

Ove simptome nikako ne ignorišite! Može da dođe do SEPSE!

AUTOR: Telegraf/M.M. DATUM I VREME: 12.10.2019. 09:30 Za razliku od zatvora, dijareje, stomačnog virusa ili trovanja pokvarenom hranom, upala slepog creva se mnogo ređe javlja kod ljudi. Prema istraživanjima, samo pet odsto pacijenata u toku života doživi ovaj problem u stomaku. Foto: Shutterstock, ilustracija Ukoliko se adekvatno ne tretira, može doći do pucanja ovog zakržljalog organa.

 

BONUS VIDEO:

Anketa: Šta građani misle o protestu taksista