Fizio tim
Fizio tim
Fizio tim

Fizio tim

Fizio tim, Foto: Fizio tim

Dakle, problem postoji i opšte je poznat u svetu, ali i u Srbiji. Učestvujmo u rešavanju istog.

Važno je deci stvarati navike od najranijeg uzrasta. Na dnevnom nivou, roditelj bi trebao da organizuje sopstvenom detetu ishranu na bazi 3 glavna obroka i 2 užine ili 5-6 manjih obroka, prema potrebama i aktivnosti dece u toku dana. Stvarajući ovakve navike deci, trudeći se da ta ishrana bude raznovrsna, vaše dete će imati obezbeđen unos vitamina i minerala koji su neophodni za njihov zdrav razvoj.

Užina, škola, hrana, obrok,

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pored redovnih obroka, unos tečnosti (voda, čaj..) je od izuzetnog značaja i ima neopisiv broj prednosti. Naravno, svako dete će poželeti da pojede nešto slatko, nešto od grickalica, da popije sok (gaziran, negaziran) i to je sve normalno i u skladu sa razvojem, ali nastojte da ti „izleti“ budu minimalni i retki. Svaki savet će biti usvojen kad-tad, samo budite uporni i volite sopstveno dete.

Jedan od načina da usmerite dete u pravom smeru zdravog razvoja jeste da ga vodite na neki od sportova. Pored nastave fizičkog vaspitanja u školi, učite vaše dete da je fizička aktivnost lek za duži, „pokretniji“, „bezbolniji“ i „jeftiniji“ život. Pokažite deci koliko jedan pokret, obična šetnja, trčanje, igranje u timu, učestvovanje u individualnom sportu – daju energiju, sreću, radost.

Telefon i računar će decu uvek sačekati kod kuće, neminovno je, ali za bol u kičmi, zglobu kuka, kolena, ramena, za višak kilograma zbog kojeg će dete ugroziti zdravlje – vi, roditelji, glavni ste „igrač“ u pravilnom/zdravom odrastanju sopstvenog deteta.

Fizio tim

Fizio tim

Slađana Rakić, trener u Fizio timu, Foto: Fizio tim