Livada Poljsko cveće
Shutterstock
Maslačak čaj napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Univerzitet "Windsor" takođe je eksperimentisao na ovoj biljci i dokazao da maslačak zaista pomaže protiv raka i započet je jedan veoma veliki projekat kako bi se proverili i dokazali efekti čaja maslačka protiv raka.

PROČITAJTE VIŠE:

 

Prednosti ovog korena su prvo otkrili Pamela Ovadje i prema njenoj oceni:

Maslačak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kako radi?

Ekstrakt korena indukuje stanje apoptoze u ćelijama karcinoma što u osnovi znači da ćelije raka izvršavaju samoubistvo bez ikakvog oštećenja zdravih ćelija.

Iako je istraživanje još uvek u početnim fazama, pokazalo je puno potencijala i možda je osnova za budući tretman.

U vreme avgusta uputite se do grada, na područja daleko od ulica i uživajte u branju. Celu biljku najlakše je ubrati tako da pod koren zavučete nož i izvučete biljku s korenom.

Odlična je kombinacija uz kuvana jaja i krompir, a po vitaminskom bogatstvu nadmašuje spanać. Osim što ima diuretska svojstva, podstiče stvaranje žuči, čisti jetru, i smanjuje holesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama. Maslačak sadrži više karotena od mrkve. Stabljike maslačka pospešuju rastvaranje žuči, pročišćavaju krv i želudac.

Priprema: Uberite oko 400 žutih cvetova maslačka. Prelijte ih s 3 litre vode i ubacite na kriške narezana 4 limuna i 4 narandže. Ostavite 24 sata. Nakon toga kroz gazu procedite i prebacite tečnost u lonac. Dodajte 2 kilograma šećera i, uz mešanje, kuvajte sat i po. Treba da dobijete sirup. Zatim smanjite vatru i dobijeni sirup prelijte u tople tegle. Zatvorite.

Sirup je odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašlja, bronhitisa… Uzimajte ga na kašičicu.

Čaj od cvetova

Maslačak kao lek

shutterstock

Foto: shutterstock

Koren maslačka

Ako želimo čuvati koren , potrebno ga je osušiti. Pre sušenja, korenje treba oguliti i izrezati na manje komadiće. Nakon toga se koren maslačka suši. Koren maslačka raširite na podlozi. Koren će se osušiti u razdoblju od 3 do 14 dana. Suvi koren maslačka zadržava lekovita svojstva ovako osušen i do godinu dana. Koren maslačka čisti jetru, žuč, bubrege i limfu te podstiče rad bubrega.

Ovaj koren koristi se i za lečenje mnogih bolesti, čisti kožu od akni, edema i slično, leči artritis, reumu.

Koren maslačka je izrazito dobar za ženska oboljenja.

Recept je sledeći: pomešajte 30 grama suvog korena maslačka sa 60 grama svežeg pa smesu prelijte sa 2,5 decilitara vode i u to dodate malo soli. Pustite tečnost da provri, prekrijte i kuvajte 20 minuta. Nakon kuvanja, procedite, te pijte po tri šoljice "čaja" dnevno.

Ima bar 10 razloga zbog kojih ovog proleća treba da koristite MASLAČAK!

Maslačak je dugo bio nepravedno zapostavljen, kako na trpezi tako i u alternativnoj medicini. A treba ga se setiti svakog proleća jer ima zaista neverovatna svojstva.

Cvet maslačka je jestiv i sirov i kuvan, ali većina najradije jede samo žute cvetove, jer je sama glava za mnoge previše gorka. Listove jedemo kao i spanać - sirove u salati, sendvičima, a mogu da idu i u supu ili čaj - ili čak i kafu.

Maslačak od lekovitih materija sadrži gorke materije, mnogo kalijuma, smole, eterično ulje, 40% inulina (u korenu). Listovi sadrže 16 – 18 % vitamina C, gvožđa oko 3%.

Maslačak čaj napitak

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva maslačka

Maslačak pomaže kod raznih oboljenja, popravlja krvnu sliku, čisti organizam, protiv gihta, ekcema, ublažava reumu, leči jetru, pomaže lučenje žuči. Pomaže za slabe stomake, ediuretik je - sadrži dosta kalijuma, kombinuje se za plućne bolesti. Koristi se i za jelo, kao salata, turšija, čorba, varivo, zamena za kafu, za spremanje travarice, lekovit med, koristi se kao tinktura, sušen, cedi se medicinski sok.