kosa, moda, stil, frizer
Shutterstock, ilustracija
kosa, moda, stil, frizer

Shutterstock, ilustracija

kosa, moda, stil, frizer, Foto: Shutterstock, ilustracija

Uz ovih pet namirnica vaša kosa će biti lepša, jača, bujnija i blistavija, kažu dermatolozi.

Lepa kosa najveći je ukras svake žene, te je vrlo važno da bude dobro negovana. Pored hranljivih preparata, pokazalo se da i ishrana mnogo utiče na izgled i zdravlje naše kose. Manjak proteina, minerala i esencijalnih masnih kiselina može da naruši strukturu i boju dlake, ali i da pojača opadanje vlasi. To ćete sprečiti ako u ishranu uvedete namirnice bogate proteinima, gvožđem, vitaminima A, C, D i E, omega 3 i 6 masnim kiselinama, cinkom, selenom, magnezijumom, i to posebno nakon 40. godine, kada kosa obično sporije raste.

kosa, devojka, model

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

1. Koštunjavo voće

Studije su pokazale da omega 3 i 6 masne kiseline, dakle zdrave masti, mogu da ublaže opadanje kose i podstaknu njen rast. Koštunjavo voće, poput badema i oraha, ali i kokosovo ulje, sjano deluju na folikul dlake. Ove zdrave grickalice su bogate i vitaminom B, magnezijumom, cinkom i vitaminom E, pa navalite na njih.

2. Plava riba

Znamo svi koliko su proteini značajni za ceo organizam, a zbog njihovog manjka i kosa može da pati. Pokazalo se i da dame treba da konzumiraju oko 50 grama proteina dnevno. Plava riba, poput lososa, haringe, tune i sardina, puna je proteina i drugih nutrijenata koji štite dlaku i podstiču njen rast.

Koštunjavo voće

Profimedia

Foto: Profimedia

3. Spanać

Popajeva omiljena hrana ubraja se među najbolje izvore gvožđa, koje je odlično za kosu jer sprečava njeno tanjenje. Pored toga, spanać je pun i folatom i vitaminima A i C. Baš vitamin C je ključan za sintezu kolagena i povezivanje keratinskih vlakana, a sve to vodi gušćoj i lepšoj kosi.

4. Jaja

Jaja su sjajan izvor proteina i biotina, koji su vrlo važni za zdravlje kose. Takođe, žumanca obiluju vitaminom D, a kako ga naše telo ne proizvodi, vrlo važno je da ga unosimo ovim putem.

Važno je znati da samo jedno veće jaje sadrži 10 odsto dnevne potrebne doze vitamina D, te gledajte da ova namirnica bude redovna na vašem jelovniku.

Spanać

profimedia

Foto: profimedia

5 Grčki jogurt

Birajte onaj bez dodatog šećera i unećete čak 24 grama proteina. Uz to, tako ćete uneti i finu dozu kalcijuma, koji je, takođe, značajan za zdravlje kose. U grčkom jogurtu možete uživati uz bobičasto voće po želji, koje je bogato vitaminom C, a možete ga dodati i proteinskom smutiju. U svakom slučaju, biće to dvostruko zadovljstvo – i ukusna užina i sjajna kosa kao rezultat.

Napravite kiselo mleko i jogurt

Shutterstock

Foto: Shutterstock