kinoa
pixbay
kinoa

pixbay

Foto: pixbay

Kinoa je zapravo pseudo žitarica, jer se priprema, konzumira i sadrži jednake nutritivne vrednosti kao i žitarica, ali zapravo spada u porodicu trava.

Kinoa je bogata mnogim mineralima kao što su magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor, cink, selen, kalijum i kalcijum koji su neophodni za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma.

Pored mnerala, sadrže i veliku količinu vitamina i to, vitamine B kompleksa i vitamin E. Takođe, sadrže i veliku količinu vlakana, pa povoljno deluju na metabolizam.

Ono što je bitno spomenuti jeste da kinoa sadrži svih osam aminokiselina koje su čoveku potrebne, za razliku od ostalih žitarica koje sadrže najviše tri, zbog čega se ova biljka smatra „super hranom“.

Ovo su sva lekovita svojstva kinoe:

Može da reguliše holesterol

Visoka koncetracija vlakana koja kinoa sadrži pomažu pri snižavanju povišenog holesterola. Upijajuća vlakna pomešana sa žučnom kiselinom se luče u telo i snižavaju loš LDL holesterol. Osobe koje pate od povišenog holesterola i treba da smanje unos životinjskih proteina, kinoa je idealna biljna zamena za iste.

Kontroliše krvni pritisak

Poznato je da kalijum pozitivno deluje na krvni pritisak. Kinoa kalijuma defintivno ima više od svih drugih žitarica, a on održava zdrav bilans natrijuma u organizmu što dalje može da utiče na smanjenje povišenog krvog pritsika.

Pomaže pri mršavljenju

Vlakna i proteini koje kinoa sadrži daju nam energiju, ali održavaju osećaj sitosti. Osim toga, mogu i da ubrzaju metabolizam i regulišu rad digestivnog trakta.

kinoa

printscreen/recepti

Foto: printscreen/recepti

Može da smanji rizik od dijabetesa

Upijajuća vlakna koja kinoa sadrži kontrolišu nivo šećera u krvi, dokazano je studijama. Zahvaljujući fenolnoj kiselini, vitaminu E i polisaharidu sprečiće neželjene upalne procese koji su povezani sa rizikom nastanka dijabetesa tipa 2.

Sledeći kinoa recepti koje ćemo podeliti sa vama, sigurno će vam se dopasti.

Kako se pravi kinoa salata

Potrebni sastojci:

250 gr kinoe
0,5 l vode
1 šargarepa
1 crvena paprika
1 krastavac
3 kom. mladog luka
vezica peršuna
limun
3 kašike maslinovog ulja
so
biber

Priprema:

Kvinoju obavezno dobro oprati i potom preliti sa pola litre vode. Neka kuva na laganoj vatri oko 20 minuta, odnosno dok zrna ne upiju svu tečnost. Potom, šargarepu i crvenu papriku isecite na kockice, krastavac na kolutove, a mladi luk i peršun na sitne komade.

U jednu posudu prespite ove sastojke i njima dodajte ohlađenu kvinoju. Izrendajte koricu limuna i iscedite njegov sok po želji. Na kraju, kako bi vaša kinoa salata imala lepši ukus, dodajte maslinovo ulje, so i biber i sve dobro promešajte. Ovo je sjajan prilog uz pileće ili ćureće meso, a možete je i samu konzumirati tokom letnjih meseci.

Varivo od kinoe i šampinjona

Potrebni sastojci:

100 grama kvinoje
300 ml vode
pola glavice crnog luka
300 g šampinjona
kašičica ajvara
vezica peršuna
kašika maslinovog ulja
beli luk u prahu
beli biber
so

Priprema: Opranu kvinoju stavite u šerpu i prelijte vodom. Ostavite na vatri srednje jačine oko 15 minuta sve dok zrna ne upiju svu tečnost. Neposredno pre ključanja, dodajte kašičicu ajvara, pola kašičice belog bibera, malo belog luka u prahu i sitno iseckani peršun. Nakon toga, sklonite posudu sa šporeta.

PROČITAJTE JOŠ: