ZDRAVE I NEZDRAVE MASTI Najnovije istraživanje pokazuje, ove namirnice sa masnoćama nikako NE TREBA izbegavati!

Izbegavanje unošenja zasićenih masti kao i savetovanje da se one ne unose u organizam, može da nanese više štete nego koristi, upozoravaju stručnjaci.

Slanina
Foto: Profimedia

Ako se odreknete zasićenih masnoća u hrani, to znači da nećete uneti u organizam i neke izuzetno važne hranljive materije, pokazuju najnovija istraživanja objavljena u Britanskom medicinskom časopisu.

 

Na primer, jaja, crna čokolada, meso i sir sadrže puno masnoća, ali i mnogo hranljivih materija i vitamina.

Istraživači su uputili kritiku Svetskoj zdravstvenoj organizaciji zbog preporuke da se smanji unos zasićenih masti u ishrani - trebalo je, kažu, biti vrlo konkretan u pogledu spornih namirnica.

DOBRO PREGLEDAJTE SVOJE TELO Pogledajte pažljivo OVA 2 MLADEŽA! Ako ih imate, možda bolujete od RAKA!

Čokolada
Foto: Shutterstock

"Takva preporuka može da smanji unos ukupnih zasićenih masnoća, odnosno može da smanji unos namirnica bogatih hranjivim materijama", rekli su naučnici predvođeni Arneom Astrupom, upravnikom Odeljenja za ishranu na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Iako se povezuju sa većim rizikom od srčanih bolesti, mnoge namirnice koje sadrže zasićene masti imaju i zdravstvenih prednosti.

Britanska zdravstvena služba odraslim muškarcima savetuje unos do 30 grama zasićenih masnoća dnevno, a ženama 20 grama.

POSLUŠAJTE VAŠE TELO Ako se prekomerno znojite moguće da bolujete od ove OPAKE bolesti!

Pica, hrana, brza hrana
Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, manje od deset odsto dnevnih kalorija trebalo bi da bude iz zasićenih masnoća, odnosno i te zasićene bi trebalo zameniti nezasićenim masnoćama.

Naučnici već godinama raspravljaju o opasnostima i prednostima masnoća jer prekomerno konzumiranje može da poveća holesterol i dovede do srčanih bolesti, navodi NHS.

ZVUČI NEVEROVATNO A U STVARI JE LAKO Bez dijete i izgladnjivanja do savršene figure? Da, MOGUĆE JE, a evo i kako!

Dr Astrup i njegove kolege rekli su kako je kampanja usmerena protiv zasićenih masti dovela do veće proizvodnje namirnica sa trans mastima koje imaju negativno dejstvo po zdravlje.

"Smatra se da je potrošnja trans masti odgovorna za 6 do 19 odsto svih bolesti srca u SAD-u u 2006. godini i da to uzrokuje čak 2.700 smrtnih slučajeva godišnje u Velikoj Britaniji", rekao je dr Astrup.

TREBA JE IZBEGAVATI U ŠIROKOM LUKU Hrana koja vam ubija želju za seksom! Ovih par namirnica NIKAKO nemojte konzumirati!

debljina, debela žena devojka gojaznost
Foto: Profimedia.rs

Danska je 2004. godine zabranila trans masti, a očekuje se da bi taj primer uskoro mogla da sledi i Evropska unija.

S druge strane, prof. Navid Satar sa Univerziteta u Glazgovu smatra da su ove tvrdnje istraživača pomalo zbunjujuće.

LEKARI UPOZORAVAJU Ni slučajno ne sedite prekrštenih nogu, OPASNO JE PO ZDRAVLJE i može mnogo da vas košta!

"Ako ljudi protumače ovo kao da ne treba biti umeren u konzumaciji zasićenih masti, bojim se da bi to moglo da ima štetne posledice po javno zdravlje. Bez obzira na to što studija kaže, zasićene masti povećavaju nivo holesterola i rizik od bolesti srca", rekla je prof. Satar.

Prof. Tim Čiko sa Univerziteta u Šefildu poručio je sledeće:

"Savetujem ljudima da se drže onoga što je sigurno; neka ishrana bude bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, semenkama, maslinovim uljem, itd. Međutim, budite oprezni sa konzumacijom slatkiša i grickalica."

NIKAD GA NEĆETE OKUSITI Srbi veruju da je zdravo jesti voće koje NIJE sa našeg podneblja, ali kada čujete reči stručnjaka, ostaćete BEZ REČI!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi