Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje
Shutterstock
Voće vitamini korpa sa voćem zdravlje

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Namirnice bogate vlaknima i jogurtom smanjuje rizik od raka pluća, tvrde naučnici. Naime, oni su istražili podatke prikupljene u 10 ranije sprovedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 miliona odraslih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. S obzirom na to da su ih pratili prosečno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.

PROČITAJTE JOŠ:

Dobitna kombinacija

Pokazalo se da je među osobama koje su konzumirale najviše vlaknastih namirnica 17 odsto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe koje su ih konzumirale retko ili nikada.

Zanimljivo je da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica i jele najviše jogurta zabeležena 33 odsto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe kod kojih je primećena njihova najniža potrošnja. 

"Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je u pitanju povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja raka pluća”, napisala je jedna od autora studije, dr. Ksiao-Ou Šu iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Našvilu.

Sokovi voće napitak zdravlje vitamini

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Moguće je da štite od upala

I mada studija nije kontrolisani eksperiment čija je svrha dokazati da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane pridonosi promenama u radu creva (crevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, veruju autori studije.

Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što smanjuje mogućnost razvoja tumora, napominju naučnici.

Hrana bogata vlaknima obično sadrži puno probiotika, neprobavljivih spojeva koji fermentišu u crevima i služe kao hrana korisnim dobrim bakterijama – probioticima.

Jogurt sadrži puno korisnih bakterija ili probiotika koji su jednako važni za zdravlje, ali je njihova uloga potpuno drugačija.

NAJČITANIJE VESTI:

Smanjen rizik i među pušačima

Ovo veliko istraživanje povezuje crevnu floru s imunim sistemom u celini. A po nekim nedavnim studijama crevna flora može da igra značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.

Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt otkriven je i među pušačima. Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 odsto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 odsto.

"Mada studija ima nekih manjih nedostataka prvi put je, prema našim saznanjima, uočena spona između unosa u organizam vlaknastih namirnica i jogurta i rizika od razvoja raka pluća", zaključili su autori studije.

Jogurt

shutterstock

Foto: shutterstock

BONUS VIDEO

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

Jeziv prizor pluća čoveka koji je pušio paklu cigareta dnevno, i to 30 godina! (UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

AUTOR: Alo/R.J. DATUM I VREME: 20.11.2019. 11:10 Posle ovoga ćete dobro razmisliti! Foto: Shutterstock Prirodna boja pluća zdravog čoveka je ružičasta, ali ono što su hirurzi snimili kod preminulog čoveka koji je donirao svoje organe, nateraće vas da se dobro zamislite. Pedesetogodišnji muškarac iz Kine bio je pušač 30 godina, a pušio je jednu kutiju cigareta dnevno.

 

Tagovi