Kombinovanjem ovih namirnica smanjujete rizik od opake bolesti!
Namirnice bogate vlaknima i jogurtom smanjuje rizik od raka pluća, tvrde naučnici. Naime, oni su istražili podatke prikupljene u 10 ranije sprovedenih studija u koje je bilo uključeno ukupno gotovo 1,45 miliona odraslih osoba iz Azije, Evrope i Amerike. S obzirom na to da su ih pratili prosečno 8,6 godina, među njima su evidentirali 18.822 slučaja raka pluća.
PROČITAJTE JOŠ:
Dobitna kombinacija
Pokazalo se da je među osobama koje su konzumirale najviše vlaknastih namirnica 17 odsto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe koje su ih konzumirale retko ili nikada.
Zanimljivo je da je među osobama koje su u organizam unosile najviše vlaknastih namirnica i jele najviše jogurta zabeležena 33 odsto manja verovatnoća od razvoja raka pluća u odnosu na osobe kod kojih je primećena njihova najniža potrošnja.
"Naša studija upućuje na novootkrivenu moguću zdravstvenu korist kada je u pitanju povećan unos vlakana i jogurta u prevenciji razvoja raka pluća”, napisala je jedna od autora studije, dr. Ksiao-Ou Šu iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Našvilu.
Moguće je da štite od upala
I mada studija nije kontrolisani eksperiment čija je svrha dokazati da konzumiranje jogurta ili vlaknastih namirnica štiti od raka pluća, moguće je da ova vrsta hrane pridonosi promenama u radu creva (crevne flore), odnosno svih mikroorganizama nastanjenih u probavnom traktu koje pomažu u zaštiti organizma od raka, veruju autori studije.
Moguće je i da vlakna i jogurt štite od upala, što smanjuje mogućnost razvoja tumora, napominju naučnici.
Hrana bogata vlaknima obično sadrži puno probiotika, neprobavljivih spojeva koji fermentišu u crevima i služe kao hrana korisnim dobrim bakterijama – probioticima.
Jogurt sadrži puno korisnih bakterija ili probiotika koji su jednako važni za zdravlje, ali je njihova uloga potpuno drugačija.
NAJČITANIJE VESTI:
Smanjen rizik i među pušačima
Ovo veliko istraživanje povezuje crevnu floru s imunim sistemom u celini. A po nekim nedavnim studijama crevna flora može da igra značajnu ulogu u sprečavanju razvoja upale pluća, ističu autori studije.
Smanjen rizik od razvoja raka pluća kod osoba koje konzumiraju vlakna i jogurt otkriven je i među pušačima. Tako je među osobama koje nisu nikada pušile, a konzumirale su veće količina vlaknaste hrane i jogurta rizik od razvoja raka pluća bio manji za 31 odsto, kod pušača 24 posto, a kod bivših pušača 34 odsto.
"Mada studija ima nekih manjih nedostataka prvi put je, prema našim saznanjima, uočena spona između unosa u organizam vlaknastih namirnica i jogurta i rizika od razvoja raka pluća", zaključili su autori studije.
BONUS VIDEO
Iscrtajte pravilno obrve i usne