Kijavica, prehlada, bolest
Shutterstock
Beli Luk, Povrće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dok danas imamo modernu medicinu, naši preci su morali za lečenje raznih bolesti da se oslanjaju samo na zemlju i prirodu kako bi nabavili antibiotike.

U nastavku vam donosimo listu biljaka koje uništavaju bakterije i teraju mnoge bolesti.

PROČITAJTE I:

 

Beli i crni luk

Dele zajednička lekovita svojstva, a sadrže prirodne antigljivične, antibakterijske i antikancerogene materije.

Prema časopisu „Pharmacognosy Reviews“, "U vreme nisu postojali antibiotici i drugi lekovi, beli luk je predstavljao celu lekarsku industriju zbog širokog spektra učinaka."

Koren đumbira

Đumbir spada u moćne lekove koji čini čuda za ljudski organizam. Možete ga jesti svež, u prahu ili osušiti kao začin. Takođe može se konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsula, pastila ili tinktura.

Ima snažno protivupalno dejstvo, te je veoma efikasan kao antiobotik. Smanjuje bolove, mučninu i pomaže kod gubitka apetita.

Đumbir umiruje menstrualne grčeve

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kokosovo ulje

Reč je o prirodnom antibiotiku koji pomaže u lečenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, može da spreči ulazak štetnih patogena u probavni sistem.

Takođe, dobar je antibiotik zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

Jabukovo sirće

Zahvaljujući octenoj kiselini, moćan je protivupalni lek. Smanjuje simptome mnogih stanja, akni, artritisa i gihta. Osim što smanjuje bol, jabukovo sirće osigurava dobru dozu probiotika.

PREPORUČUJEMO:

 

Med

Istraživanja pokazuju da običan med ubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Leči Kandidu, kašalj, pomaže u zaceljivanju rana, pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja, problema sa varenjem, bubrezima, ginekoloških problema.

Aloe Vera, med

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ekstrakt semenki grejpfruta

Korišćtenje ekstrakta semenki grejpfruta seže sve do 16. veka. Tada je lečio upale gastrointestinalnog trakta. Osim prirodnih antibakterijskih svojstava, podstiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti našu kožu od UV zračenja.

Ulje origana

Ulje origana ima protivupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Takođe, leči prehladu, infekcije i parazite. Uzimanje ulja origana kao dodatka ishrani štitite kožu od štetnih bakterija.

Ulje, origano

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Klinčići

U toku su istraživanja kako bi se otkrila relativno nova medicinska svojstva klinčića. Posebno područje interesa za naučnike jeste korišćenje tog začina za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja.

Studije pokazuju da klinčići efikasno ubijaju bakterije, gingivitis i plak, što može da pomogne u smanjenju upale desni.

U jednom istraživanju je ispiranje usta tečnošću - koja se sastojala od klinčića, bosiljka i ulja čajevca - ubilo veći broj oralnih bakterija od vodice za ispiranje koju možete nabaviti u apotekama.

Timijan

Timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može da se koristi i za sprečavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema.

Zbog svog potencijala, potrebno ga je razrediti s kokosovim ili maslinovim uljem pre nanošenja na kožu.

Čaj, suncokret

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ehinaceja

Pripada porodici suncokreta - cvet ehinaceja - deluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu.

Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa ovog cveta može da smanji težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije i peludnu groznicu.

Šta sve budućem prvaku nikako ne smete da kažete, a koje igre su sada obavezne!

AUTOR: Blic/M.M. DATUM I VREME: 26.08.2019. 13:00 Od početka školske godine deli nas još oko pola meseca, i dok se mlađa deca obično raduju povratku u učionice, stariji đaci tuguju zbog kraja raspusta, a budući prvačići ni ne znaju šta da očekuju.

 

BONUS VIDEO:

Postavljanje dečijih fotografija na društvene mreže: Da li smo upoznati sa rizicima takvog čina?