Vitaminska salata
shutterstock
Limun i med

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi, a osim što jača otpornost organizma prema virusnim i baterijskim infekcijama, deluje protiv alergija, bolesti disajnih puteva i niza drugih oboljenja.

PROČITAJTE VIŠE:

 

Bitan je izvor!

Potrebno je naglasiti kako C vitamin, koji ćete pronaći u prirodnom izvoru, nije isto što i askorbinska kiselina, inače sintetizovan oblik vitamina C za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobijena iz GMO kukuruza!

U prirodi, C vitamin postoji kao kompleks u kom ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i neke druge hemijske spojeve koji zajednički čine jedan od najpotentnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv.

Crvena pomorandža

Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pitate se kako uneti u organizam dovoljno kvalitetnog, prirodnog vitamina C i pri tome izbeći kupovanje neproverenih i skupih dodataka u marketima i apotekama?

Odgovor je da ga možete napraviti sami – bez ikakvih dodatnih troškova!

Domaći vitamin C ima žive enzime, čime se omogućuje 100% asimilacije u vašem telu i učinak od 48 sati!

Hesperidin je još jedan flavonoid koji se najviše može naći u belom unutrašnjem sloju kore narandže, limuna, limete i grejpa. Istraživanja su pokazala da hesperidin smanjuje proliferaciju ćelija raka, inducira programiranu ćelijsku smrt, a ima značajnu ulogu u pomoći onima s hipoglikemijom.

Domaći prirodni vitamin C – recept:

Citrus Grejpfrut Pomorandža Limun

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Nakon što pojedete ili ocedite agrume, operite i naseckajte koru svih vaših agruma, stavite je široko raspoređenu na čistu tkaninu ili tacnu i ostavite nekoliko dana na sobnoj temperaturi dok ne postane suva i hrskava (da lepo puca).

Zatim tu suvu koru stavite u blender i smiksajte u prah onoliko fino ili grubo koliko želite.

Konzumiranje:

Ne radi se o tome koliko miligrama vitamina C uzimate, već koliko vitamina C vaše telo iskorišćava odnosno apsorbuje. Kora agruma sadrži vrlo visoke doze vitamina C; 100 grama kore daje oko 130 miligrama vitamina C! Sam plod narandže daje samo 71 miligram na 100 grama voća. Uz to kora agruma je prepuna enzima i fitonutrijenata.

Konzumirajte barem 1 kašičicu na dnevnoj bazi – jednostavno je dodajte u kaše, supe, salate, sokove, deserte…

Probajte i oduševićete se kvalitetom i ukusom!