Hrana
Shutterstock
Supa, hrana, ručak, kuhinja, domaćica

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Topli dani su tu ali treba biti oprezan kada je o ishrani reč - jer je najlakše otrovati se upravo kada su velike vrućine. Naime, postoji grupa visokorizičnih namirnica na koje treba da obratite pažnju i preventivno reagujete.

Piletina

Sirova ili nedovoljno termički obrađena piletina spada u visokorizičnu hranu zbog mogućnosti trovanja. Preti rizik od dve vrste bakterija, a to su kampilobakter i salmonela, koje se najčešće mogu pronaći u crevima i perju pilića.

Stručnjaci tvrde da čak ni piletina koja je termički obrađena ne treba da se drži duže od 48 sati u frižideru.

PROČITAJTE I:

Salata, kuvana jaja

Shutterstock

Povrće

Prvo na listi rizičnog povrća svakako je zeleno listano povrće, zbog zaražene zemlje gde raste, i nečiste vode, a može se desiti da bude zaraženo salmonelom, listerijom ili ešerihijom koli. Preporuka je da se uvek temeljno i deteljno pere pre upotrebe, i to direktno pod mlazom vode, a ne u činiji (tako se zadržavaju bakterije!).

Jaja

Jaja su jedan od najčešćih prenosilaca salmonele, zato dobro povedite računa o izboru istih! Nikada ne uzimajte ona koja su okrnjena ili razbijena na nekim delovima, ili kojima je ljuska prljava. Čuvajte ih u frižideru obavezno i ne izlažite ih suncu i toploti.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Riba i morski plodovi

Upravo ova vrsta namirnica najčešće izaziva trovanje, a sve jer se ne čuvaju na ispravan način. Oni nose visok rizik od zaraze histaminom, a to je toksin koji nastaje zbog bakterija u ribi. Može da izazove mučninu ili oticanje jezika i lica.

Post, posna hrana, riba, salata

Shutterstock

Foto: Shutterstock