Doručak, kaša, šljive, zdrava hrana
Shutterstock, ilustracija
Doručak, kaša, šljive, zdrava hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Doručak je najbitniji obrok u toku dana? Ili baš i ne. Uprkos tome što su nam ovu rečenicu često ponavljali roditelji, zapravo, i jedna i drua strana imaju svoje “za” i “protiv”.

Brojne studije jesu pokazale da oni koji doručkuju, imaju manje šanse da obole od bolesti srca, dijabetes, gojaznost i povišen holesterol od onih koji preskaču.

PRESKAČETE LI DORUČAK?

 

Sa jedne strane se postavlja pitanje da li je tu zaista u tome ključ, ili oni koji doručkuju zapravo imaju i druge dobre navike, poput vežbanja, nepušači su, piju manje alkohol i uopšteno gledano, bolje se hrane – što doprinosi boljem zdravlju. Ali, sa druge strane, neka nedavna istraživanja sugerišu da preskakanje doručka s vremena na vreme može imati i zdravstvene koristi.

Po rečima stručnjaka dr Karana Raja, izreka da je “doručak najvažniji obrok u toku dana”, potekla je od američkog doktora i nutricioniste Džona Keloga, koji je izmislio pahuljice, odnosno kornfleks. Kako Raj kaže, to je bio upravo način da proda svoj brend.

Pita, tradicionalna jela, predjelo, jaja, doručak

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

1. Tradicionalna jela nisu dobar izbor

Poslednjih godina su, gotovo na crnoj listi tradicionalni izbori poput jaja sa slaninom i kobasicom. Peciva su se takođe našla na toj listi, kao i palačinke i vafli.

Pica, hrana, brza hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

3. Doručak pomaže da izgubite kilograme

Doručak već dugo povezan sa gubljenjem kilograma, ali, u realnosti, malo je dokaza da jutarnji obrok zapravo smanjuje kilograme. Na primer, studija zasnovana na podacima 50 000 zdravih, aktivnih ljudi, sugeriše da veliki doručak, uz izbegavanje grickalica i kasnih večera, može pomoći u sprečavanju dugotrajnog debljanja. Ima smisla, ali ne dokazuje da redovan doručak direktno uzrokuje gubitak kilograma ili, po tom pitanju, kakav je doručak najbolji.
Zatim postoje i druge, ozbiljnije studije. U četvoromesečnom nasumičnom kontrolisanom ispitivanju (zlatni standard istraživanja), naučnici sa Univerziteta Alabama u Birminghemu, otkrili su da doručkovanje nije uticalo na gubitak kilograma. Učesnici su izgubili istu težinu bez obzira jesu li jeli ujutru ili ne, navodi se na portalu allrecipes.com.

Zaključak: Slušajte svoje telo. Dobar doručak ima mnogo zdravstvenih blagodeti, ali svi smo mi različiti. Ako ste gladni ujutro, doručkujte i po mogućnosti birajte da dodate barem malo proteina. S druge strane, ako znate da se osećate bolje bez doručka, krenite kroz vrata i uživajte u svom danu.

PROČITAJTE JOŠ: