Cvekla, napitak, sok
Shutterstock

Recepti za različite alternativne preparate koji navodno leče rak i/ili druge bolesti česta su tema u člancima domaćih portala. O jednom od takvih "lekova" portali pišu još od 2014. godine. Reč je o soku koji se pravi od cvekle, šargarepe i jabuke, a koji navodno leči niz bolesti, među kojima je i rak.

U originalnom članku, sa čijeg portala je preneta vest, ne postoji tačan datum objave te ga zbog toga nije moguće sa sigurnošću ustanoviti. Takođe, nije moguće sa sigurnošću utvrditi ni da je upravo ovaj portal prvi izvor navedenog recepta na našem govornom području, s obzirom na to da je objavljen pre sedam godina i da postoji mogućnost da su objavljivani i raniji članci, koji su u međuvremenu obrisani. 

Ko je Rudolf Breuss i da li njegova metoda “leči rak”?

U prvom delu članaka govori se o Rudolfu Breussu, “alternativnom lekaru” iz Austrije. O njegovom receptu za sok od povrća, koji je navodno izlečio 45.000 ljudi, što se ispostavilo kao netačno. 

Kako se u analizi detaljno objašnjava, Breus, koji je po zanimanju električar, bavio se naturopatijom, alternativnim medicinskim sistemom usmerenim na lečenje pomoću različitih metoda, dominantno zasnovanim na prirodnim tretmanima. On je 1978. godine objavio knjigu “Rak i leukemija - i druge prividno neizlečive bolesti”, koja je osamdesetih prevedena i na naš jezik. Recept za sok koji je u knjizi propagirao Breuss podrazumijevao je kombinaciju cvekle, šargarepe, celera, krompira i rotkvice, a njegova “deta”, ključna za navodni tretman raka, podrazumijevala je post od 42 dana tokom kojeg se ne uzima čvrsta hrana.

Podatak o navodnom izlečenju 45.000 ljudi potiče iz same Breussove knjige. On je, na osnovu svedočenja iz pisama koja je navodno dobio, procenio da je upravo toliko ljudi izlečeno njegovom metodom. 

Prema pisanju stranice “CAM-Cancer”, neprofitne web stranice koja objavljuje informacije o naučno utemeljenim komplementarnim i alternativnim tretmanima za rak, terapija se sastoji iz dnevne količina soka od 500 ml i tri mešavine čaja koji se smiju piti bez ograničenja.

Na istoj se stranici navodi i da se ovakva “terapija” ne preporučuje, zbog nedostatka kredibilnih studija koje potvrđuju efikasnost, zbog činjenice da Brojsov metod zahteva prekid konvencionalnog lečenja, te zbog toga što dovodi do neuhranjenosti.

Kako se navodi, postoji samo jedna ograničena klinička studija ovog metoda u kojoj je učestvovalo osam osoba sa rakom u fazi metastaza, gde nije postojala kontrolna grupa pacijenata, te je studija nepotpuna. Jedna osoba je umrla tokom studije, a dve su umrle nedugo nakon studije. Autori studije su objavili kako su dva pacijenta imala totalne remisije, dok su kod dva zabeležili parcijalne remisije. Smrtne slučajeve nisu pripisali kao posledicu tretmana, a rezultati osmog pacijenta nisu nigde objavljeni.

U sekciji Disclaimer na portalu HumanNHealth, između ostalog, navodi se:

Dakle, sama stranica upozorava da medicinski podaci navedeni u objavljenim člancima nisu nužno potpuni i tačni. Takvog navoda u članku o soku koji navodno leči rak, nema.

Leči li sok od cvekle, šargarepe i jabuke rak?

Kada je reč o navodnoj učinkovitosti ovog napitka u borbi protiv raka, pouzdanih, naučno potvrđenih podataka nema. Određene studije koje su tretirale neke od sastojaka ovog napitka jesu pokazale benefite njihove konzumacije pri tretmanu raka, ali to ni u kom slučaju ne znači da je napitak “dokazano primenjiv u lečenju raka pluća” te da “sprečava razvoj gotovo svih vrsta zloćudnih tumorskih stanica”. 

Tako je, recimo, studija iz juna 2015. godine, provedena na jednoj osobi oboleloj od hronične limfocitne leukemije, pokazala da je sok od cvekle i šargarepe delovao povoljno u kombinaciji s hemoterapijom te da bi mogao poboljšati učinkovitost leka i umanjiti njegove toksične nuspojave.

Članak “Cvekla kao potencijalna funkcionalna hrana za hemoprevenciju raka, narativni pregled”, objavljen u martu 2021. godine u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, između ostalog, navodi:

"Ekstrakti cvekle i betacijanini opsežno su proučavani i in vitro, i in vivo. Razne studije pokazale su da su ekstrakti cvekle i pigmenti betanina efikasni u sprečavanju eksperimentalno indukovane karcinogeneze. S druge strane, flavonoidi i polifenolne komponente, prisutne u izobilju u cvekli, doprinose njenim značajnim antiinflamatornim i antioksidativnim sposobnostima. Iako je većina studija in vitro i in vivo pokazala obećavajuće rezultate, molekularni mehanizmi hemoprevencije betanina nisu u potpunosti razjašnjeni, a kliničke studije o cvekli i raku još uvek nedostaju. 

Kombinaciju cvekle, šargarepe i jabuke u soku razmatrao je tim autora/ki s Posebnog odeljenja za hranu i ishranu pri Institutu za istraživanje prehrambene tehnologije u Egiptu, u članku iz 2016. godine. U tekstu je prezentovan niz studija vezanih za benefite ove tri namirnice, ali ne postoji zaključak koji bi potvrdio da njihova kombinacija u soku “sprečava razvoj gotovo svih vrsta zloćudnih tumorskih stanica” ili bilo šta slično.

Dakle, postoje određene studije koje razmatraju benefite ovih namirnica za ljudsko zdravlje, uključujući i njihovu povezanost s rakom, ali ne postoje kredibilni naučni dokazi koji bi potvrdili da sok napravljen od njih na bilo koji način može izlečiti rak. Isto je i s tvrdnjom da je cvekla “tradicionalni lek za leukemiju”, budući da studije koje ukazuju na njene benefite postoje, ali to ne znači da ona predstavlja “lek” za ovu bolest. 

Shodno činjenicama, tvrdnju da je sok od cvekle, šargarepe i jabuke “dokazano primenjiv u lečenju raka pluća” te da “sprečava razvoj gotovo svih vrsta zloćudnih tumorskih stanica”, Raskrinkavanje.ba ocenilo je kao prenošenje lažne vesti i pseudonauku.