napitak
shutterstock.com
napitak

shutterstock.com

Foto: shutterstock.com

Jak imunitet je vrlo važan kako bi se telo zaštitilo od virusa i raznih bolesti. Dovoljan unos vitamina povoljno deluje na ceo organizam i može značajno da ojača imuni sistem.

Nutricionisti savetuju da se oni unose kroz hranu ili napitke, a ako ne može na taj način da se zadovolji preporučena dnevna doza, tek onda treba posegnuti za suplementima.

Donosimo vam recept za domaći napitak koji vraća energiju i povoljno deluje na imuni sistem:

Sastojci:

Šolja tople odnosno vruće (ne ključale ) vode
1 cm svežeg, izrendanog đumbira
sok od polovine limuna
Pola kaščice bibera
Pola kaščice cimeta
Pola kaščice klinčića
Pola kaščice kurkume
Kašika meda

Priprema i primena:

Sve pomešajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Nakon toga procedite i pijte pomalo tokom dana. Evo kako sastojci deluju na organizam i zašto su dobri:

napitak, limun, đumbir

Pixbay

Foto: Pixbay

Limun

Limun je pun nutrijenata - sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamini C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. Pogoduje zdravlju celog oganizma i sa razlogom ga nazivaju superhranom. 

Đumbir

Đumbir je bogat eteričnim uljima, kalijumom, manganom, bakrom, magnezijumom i vitaminom B, a u kombinaciji s medom i limunom daje našem organizmu pravu “nutritivnu bombu 

Cimet i med za sunce u kosi

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Cimet

Ovaj začin je značajan izvor vitamina i minerala. Sadrži kalcijum, gvožđe, mangan, vitamin C i vitamin K, kao i dijetetska vlakna

Kurkuma

Kurkumin, glavni sastojka ovog začina, poseduje snažno antioksidativno, protuvupalno, antivirusno, antibakterijsko, antimikotičko i antikarcinogeno delovanje. Nedavno objavljena studija u časopisu Molecular Nutrition & Food Research, ukazala je da i dijabetičari imaju veliku korist od ovog začina.