Čaj
Shutterstock, ilustracija
Čaj

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Ekstrakt zelenog čaja može uzrokovati oštećenje jetre, saopšteno je iz Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA).

PROČITAJTE I:

 

* Koristi se za mršavljenje.

* Zeleni čaj ima jako delotvorno dejtvo i zbog toga može uticati na rad jetre.

* Voditi računa kada ga konzumirate.

Doktor Lekar Medicinska sestra Injekcija

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Uz sve pogodnosti zelenog čaja koji se često prepisuje kod raznih dijeta, te pomaže pri gubljenju kilograma, svakodnevno uzimanje prevelike količine može biti štetno za jetru, pa dovesti čak i do njenog otkazivanja.

Krivci za to su katehini, vrsta polifenola koji su esencijalni molekuli za fiziologiju biljaka, bitni za funkcije poput rasta i pigmentacije. Pretpostavlja se da je štetna doza oko 800mg dnevno, ali još nema službene potvrde o sigurnoj dnevnoj dozi katehena.

PREPORUČUJEMO:

 

Iako mnogi trgovački lanci prodaju ekstrakte zelenog čaja, u velikoj većini slučajeva radi se o dozi manjoj od 800mg katehina.

Upozorenje iz EFSA došlo je nakon što su kanadske kolege tražile oštrije provere, a sve je pokrenuo slučaj tinejdžera koji je uzimao tablete zelenog čaja, a sada mu treba dijaliza jetre.

Lekar Doktor Rentgen Rentgenski snimak pluća Pacijent

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U poslednjih par godina u medicinskim časopisima pojavilo se više slučajeva u kojima su ljudi imali velikih problema s jetrom, a glavni uzrok su bile tablete zelenog čaja.

Tako je muškarac iz Australije završio na transplantaciji jetre, a u Engleskoj je jedna 16-godišnjakinja obolela od hepatitisa jetre nakon što je koristila tablete zelenog čaja za mršavljenje.

Mnoge žene odlažu menstruaciju, a mi otkrivamo da li je to dobro za vaše zdravlje!

AUTOR: Mondo/M.M. DATUM I VREME: 18.08.2019. 12:00 Da li ste i vi među njima? Foto: Shutterstock, ilustracija Mnoge žene iz ovih ili onih razloga kontraceptivnim pilulama pomeraju menstruaciju, a možda najviše leti, ako im se "oni dani" poklope sa datumom letovanja. A da li je to bezbedno?

 

BONUS VIDEO:

Beograđanke otkrile da li bi oprostile prevaru: Ovakve odgovore niko nije očekivao!