Jaja
Shutterstock
Jaja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Međutim, mnogi nutricionisti su mišljenja da nepravilno kuvana jaja ne samo da nisu dobra za telo, već mogu i ozbiljno da mu naštete. Da li je to tačno i kako skuvati jaja kako bi se od njih izvukla samo korist?

Na ovo pitanje je teško dati nedvosmislen odgovor, jer nekoliko faktora utiče na korist (i štetu) jaja. Na primer, produženi toplotni tretman - dugo ključanje u vrućoj vodi ili pečenje u rerni - povećava apsorpciju belanca. Ovo je veoma važno, jer je belančevina "kompletna" - sadrži sve aminokiseline esencijalne za telo.

DA LI ČESTO JEDETE JAJA?

 

S druge strane, produženom toplotnom obradom uništavaju se i druge korisne supstance sadržane u jajima. Dakle, tokom dugog ključanja, prženja ili pečenja, jaja gube od 12 odsto do 61 odsto vitamina, minerala i antioksidanata. Da bi se ovi gubici sveli na minimum, preporučuje se upotreba viših temperatura i kraćeg vremena kuvanja, ali u ovom slučaju dolazi do intenzivne oksidacije holesterola, bogatog žumancem, što nema najbolji efekat na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Nemoguće je u potpunosti izbeći procese razgradnje hranljivih sastojaka ili oksidacije holesterola na bilo koji način, međutim, možete odabrati metode kuvanja jaja u kojima će šteta za telo od ovih procesa biti minimalna.

Kuvanje jaja

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Stručnjaci preporučuju davanje prednosti tvrdo kuvanim jajima i poširanim jajima. Ovo su najjednostavniji načini kuvanja jaja kojima nisu potrebne previsoke temperature ili preduga toplotna obrada.

Ljubiteljima omleta se savetuje da smanje upotrebu mleka, kajmaka i drugih mlečnih proizvoda (ovo povećava opterećenje srca), ali naprotiv, bolje je dodati još povrća - ono će pomoći da se nadoknade svi vitamini i antioksidanti izgubljeni tokom procesa kuvanja. Pržite jaja u suvoj posudi ili uz dodatak prirodnih ulja - ona ​​ne oksidišu i ne stvaraju dodatni stres za telo.

PROČITAJTE JOŠ: