VODITE RAČUNA! Milioni SMRTNIH slučajeva posledica su nedovoljnog konzumiranja OVIH NAMIRNICA!

Svaka sedma smrt koja je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima nastala je zbog nedovoljnog konzumiranja voća, dok se svaka dvanaesta može pripisati nedovoljnom unošenju povrća u organizam

Najnovija istraživanja poveziju milione smrtnih slučajeva sa nedovoljnim unošenjem voća i povrća u organizam. Ipak, ovi rezultati nisu potvrđeni i slede dalja istraživanja, ali naučnici smatraju da će se preliminarne brojke nažalost ispostaviti kao tačne.

 

Povrće
Foto: shutterstock

Preliminarni rezultati istraživanja koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu u Baltimoru pokazali su da su milioni smrtnih slučajeva uzrokovani nedovoljnim konzumiranjem voća i povrća.

 

Ovo istraživanje se odnosilo na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta. Naučnici procenjuju da je otprilike svaka sedma smrt koja je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima nastala zbog nedovoljnog konzumiranja voća, dok se svaka dvanaesta može pripisati nedovoljnom unošenju povrća u organizam.

 

Prema podacima iz 2010. godine nedovoljan unos voća dva puta povećava smrtnost u odnosu na nedovoljan unos povrća kroz ishranu.

OBAVEZNO PRIMENITE OVAJ TRIK! Evo kako da provalite da li je meso koje kupujete puno ANTIBIOTIKA i HORMONA!

- Voće i povrće su značajan faktor u ishrani i mogu da utiču na smanjenje broja preranih smrti na globalnom nivou. Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora u to da se ljudima ukaže koliko je konzumiranje voća i povrća važno - rekla je Viktorija Miler sa Fridmanove škole za ishranu na univerzitetu Tufts.

Jabuka zdravlje dijeta
Foto: Shutterstock

Podsetila je da su voće i povrće dobar izvor vlakana, kalijuma, magnezijuma, antioksidanasa i fenola za koje se pokazalo da smanjuju krvni pritisak i holesterol.

Sveže voće i povrće takođe poboljšava zdravlje i raznolikost dobrih bakterija u sistemu za varenje.

NE SLUTITE ŠTA MOŽE DA VAM SE DOGODI Neodržavanje KLIMA UREĐAJA može DOVESTI do ozbiljnih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA!

Manja je verovatnoća da će ljudi koji konzumiraju dovoljno voća i povrća biti gojazni čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest
Foto: Shutterstock

- Kada je reč o ishrani, globalni prioriteti su unos dovoljno kalorija u organizam, dovoljno vitamina i smanjenje dodataka poput soli i šećera. Podaci do kojih smo došli ukazuju na potrebu povećane dostupnosti namirnicama poput voća i povrća, što je izuzetno važno za globalno poboljšanje zdravlja - rekao je koautor studije Dariuš Mocafarijan.

NE SLUTITE ŠTA MOŽE DA VAM SE DOGODI Neodržavanje KLIMA UREĐAJA može DOVESTI do ozbiljnih ZDRAVSTVENIH PROBLEMA!

Optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno što je ekvivalentno dvema manjim jabukama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi