Kupovina Samousluga Povrće Životne namirnice
Profimedia

Najnovija istraživanja poveziju milione smrtnih slučajeva sa nedovoljnim unošenjem voća i povrća u organizam. Ipak, ovi rezultati nisu potvrđeni i slede dalja istraživanja, ali naučnici smatraju da će se preliminarne brojke nažalost ispostaviti kao tačne.

 

Povrće

shutterstock

Foto: shutterstock

Preliminarni rezultati istraživanja koji su predstavljeni na godišnjem sastanku Američkog društva za ishranu u Baltimoru pokazali su da su milioni smrtnih slučajeva uzrokovani nedovoljnim konzumiranjem voća i povrća.

PROČITAJTE I:

komarac, komarci

Shutterstock, ilustracija

 

Ovo istraživanje se odnosilo na nutricionističke podatke iz 113 zemalja sveta. Naučnici procenjuju da je otprilike svaka sedma smrt koja je uzrokovana kardiovaskularnim bolestima nastala zbog nedovoljnog konzumiranja voća, dok se svaka dvanaesta može pripisati nedovoljnom unošenju povrća u organizam.

PROČITAJTE JOŠ I:

 

Prema podacima iz 2010. godine nedovoljan unos voća dva puta povećava smrtnost u odnosu na nedovoljan unos povrća kroz ishranu.

- Voće i povrće su značajan faktor u ishrani i mogu da utiču na smanjenje broja preranih smrti na globalnom nivou. Rezultati naših istraživanja ukazuju na potrebu ulaganja pojačanog napora u to da se ljudima ukaže koliko je konzumiranje voća i povrća važno - rekla je Viktorija Miler sa Fridmanove škole za ishranu na univerzitetu Tufts.

Jabuka zdravlje dijeta

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Podsetila je da su voće i povrće dobar izvor vlakana, kalijuma, magnezijuma, antioksidanasa i fenola za koje se pokazalo da smanjuju krvni pritisak i holesterol.

Sveže voće i povrće takođe poboljšava zdravlje i raznolikost dobrih bakterija u sistemu za varenje.

Manja je verovatnoća da će ljudi koji konzumiraju dovoljno voća i povrća biti gojazni čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Infarkt bolovi napad loše smrt srce nesvest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

- Kada je reč o ishrani, globalni prioriteti su unos dovoljno kalorija u organizam, dovoljno vitamina i smanjenje dodataka poput soli i šećera. Podaci do kojih smo došli ukazuju na potrebu povećane dostupnosti namirnicama poput voća i povrća, što je izuzetno važno za globalno poboljšanje zdravlja - rekao je koautor studije Dariuš Mocafarijan.

Optimalan unos voća iznosi 300 grama dnevno što je ekvivalentno dvema manjim jabukama, a optimalan unos povrća dnevno, uključujući i mahunarke, iznosi 400 grama dnevno.

PREPORUČUJEMO:

modeli, manekenke, bucka

Shutterstock, ilustracija