korona
shutterstock
korona

shutterstock

Foto: shutterstock

Tokom poslednjih nekoliko meseci pojavili su se razni neobični simptomi koji upozoravaju na infekciju kovid-19. Gubitak čula mirisa i ukusa su među glavnim simptomima, a uporni metalni ukus u ustima o kojem se sada priča, može da ima privremene i dugotrajne uzroke.

U studiji objavljenoj u američkoj Nacionalnoj medicinskoj biblioteci Nacionalnog instituta za zdravlje, istraživani su simptomi korone.

U studiji se navodi da je uzimanje hrane za veliki broj pacijenata postalo poput "tupog" osećaja uzrokovano rinitisom, nosnom opstrukcijom, direktnom povredom ili razaranjem olfaktornog neuroepitelija.

Naveden je i slučaj 59- odišnje Afroamerikanke koju je u bolnicu dovezla Hitna pomoć 29. marta ove godine zbog višednevnog otežanog disanja, umora i gubitka apetita.

Otprilike nedelju dana pre prijema, pacijentkinja je počela da oseća suptilno smanjenje apetita i nezainteresovanost za hranu. Ti simptomi bili su izolovani i prethodili su bilo kojoj indikaciji da je bolesna.

Hrana je njoj imala ukus "metala i nečeg prljavog".

Korona

Tanjug

Foto: Tanjug

"Kada su je dodatno ispitivali, priznala je da joj slabi čulo mirisa koja je napredovalo do potpune anosmije bez bilo kakih drugih nazalnih simptoma", objasnili su naučnici.

Pacijentkinja je dobila pozitivan rezultat na koronu.

"Metalni ukus obično nije ozbiljno stanje i može da bude simptom raznih stvari. Lečenje zavisi od uzroka. Najčešći uzroci su bolesti desni, uzimanje određenih lekova poput antibiotika, lečenje karcinoma, prehlada, infekcija siniusa i drugi problemi disajnih puteva. Ponekad se metalni ukus može povezati sa problemom čula mirisa", objasnili su iz Nacionalne britanske zdravstvene službe.

Takav stav iznet je i na sajtu "WebMD" koji savetuje da se obratite lekaru ukoliko osetite metalni ukus u ustima.

PROČITAJTE JOŠ: