meso iz labaratorije
printscreen/instagram
meso iz labaratorije

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

Pileće ćelije uzgajane u bioreaktorima u Singapuru od kojih nastaje meso iz laboratorije su dobile zeleno svetlo i to je prekretnica u prehrambenoj industriji kakvu smo poznavali do sad.

Meso, proizvedeno u bioreaktorima, prvi put je odobreno od strane jednog regulatornog tela.

Meso pod imenom "Chicken bites" je napravila američka kompanija Eat Just, a odobrila ga je singapurska agencija za bezbednost hrane. Njihovo odobrenje bi moglo da otvori vrata budućnosti u kojoj se sve meso proizvodi bez ubijanja životinja.

Kako nastaje meso iz laboratorije? Ćelije se uzgajaju u bioreaktoru od 1.200 litara, a zatim se kombinuju sa određenim sastojcima na biljnoj bazi. Ćelije koje se inicijalno ubacuju u bioreaktor su iz banke ćelija, nisu uzete iz mrtvih pilića zahvaljujući tome što ćelije mogu da se uzmu putem biopsije živih životinja.

meso iz labaratorije

printscreen/instagram

Foto: printscreen/instagram

Kompanija Eat Just za sada najavljuje limitiranu dostupnost mesa iz laboratorije, a "chicken bites" bi se na početku prodavali samo u jednom restoranu u Singapuru. Ovo meso će biti skuplje od obične piletine sve dok proizvodnja ne zaživi, ali je u planu da vremenom postane jeftinije.

Eksperti procjenjuju da će na Zemlji do 2050. godine biti oko 9,8 milijardi stanovnika, što znači da bi proizvodnja mesa mogla da se udvostruči, te tvrde da je meso proizvedeno u laboratorijskim uslovima rešenje zbog toga što ne uključuje odgajanje, te ubijanje životinja. Tako će ljudi biti prinuđeni da odustanu od sistema koji su funkcionisali na planeti dok je bila daleko manje naseljena, posebno kada su u pitanju zemlje koje su najodgovornije za emitovanje štetnih gasova. Jasno je da će ovako velike promene u tradiciji konzumiranja mesa dovesti do brojnih teorija zavera, naročito u sredinama u kojima pojedinci često barataju podacima čije poreklo ne mogu da potvrde. Ali, šta je malo zavere u poređenju sa opstankom planete na kojoj živimo i koju ostavljamo budućim generacijama.

PROČITAJTE JOŠ: