NAUČNICI KINESKOG UNIVERZITETA U HONG KONGU POTVRDILI Ljubičasti luk štiti od opakih bolesti, napravite turšiju i dobićete lek i tajni dodatak jelima

Redovno konzumiranje luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, zaustavlja razvoj kancerogenih ćelija

ljubičasti luk
Foto: klubzdravihnavika

Kada sledeći put budete tražili nešto ljubičasto za salatu neka to bude ljubičasti luk. Jer, studija naučnika kineskog Univerziteta u Hong Kongu pokazuje da ovaj luk preventiva kod srčanih problema...

"Uprkos opsežnim istraživanjima o luku, malo je istraživanja o tome kako konzumiranje luka ostvaruje interakciju sa genima čoveka i proteinima koji su uključeni u metabolizam holesterola u telu", kaže istraživač Čen Žen Ju, koji je vodio studiju.

Istraživanje je imalo za cilj da pokaže interakciju ovog luka sa enzimima u pokušaju da se istraži osnovni mehanizam za snižavanje holesterola. 

Studija na animalnom modelu je provedena za osam nedelja, a, utvrđeno je da je nivo lošeg holesterola padao u proseku za 20 odsto, nije bilo uticaja na vrednosti dobrog holesterola što je dalo podršku tvrdnji da redovno konzumiranje luka smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Šta se to krije u ljubičastom luku?
Moćni antioksidant kvercetin koji ima svojstvo da zaustavlja razvoj kanceroznih ćelija, a pripisuju mu se antiupalna, antivirusna i antibiotska dejstva.

Jaka sumporna jedinjenja koja osnažuju telo da se samo izbori protiv infekcija kao i da reguliše vrednosti šećera u krvi.

Nekada se turšija pripremala na tradicionalan način, dugotrajnim procesom kiseljenja, a za njenu pripremu uglavnom je korišćeno dobro poznato povrće kao što su krastavac, karfiol, paprika i slično.

Međutim, da li ste ikada probali ukiseljeni crveni luk? Njegova priprema ne zahteva mnogo vremena jer je luku potrebno svega sat vremena da se ukiseli. Rezultat je fantastičan pa ne čudi da mnogi restorani koriste upravo ukiseljeni crveni luk kao tajni začin kako bi poboljšali ukus raznim jelima.

Možda ste navikli da konzumirate ovakve priloge samo tokom zime, ali i leto je pravo vreme ukoliko vam se jede nešto kiselo i osvežavajuće. Još jedna prednost je što prilikom fermentacije luk gubi na ljutini, te je pogodan prilog i za osobe koje ne vole ukus sirovog luka.

Možete ga poslužiti uz mesne specijalitete, kao dodatak jelima ili je iskoristiti za dekoraciju.

ljubičasti luk
Foto: shutterstock

Turšija od crvenog luka

Sastojci
– 1 kg crvenog luka
– 1 šolja jabukovog sirćeta
– 1 šolja vode
– 1 kašika kokosovog ili agava šećera
– 1 kašičica himalajske soli
– 1 čen belog luka, izgnječen
– 1 kašičica bibera u zrnu, opciono

Uputstvo za pripremu
1. Pripremite 3 staklene tegle srednje veličine. U svaku od njih stavite po zrno ili dva crnog bibera.
2. Isecite crveni luk na polumesece i rasporedite ga u tegle.
3. Izgnječite beli luk.
4. U šerpi zagrejte sirće, vodu, šećer, beli luk i so. Mešajte dok se šećer i so ne otope, otprilike oko 1 minut.
5. Ostavite dobijenu tečnost da se ohladi, pa je prelijte preko crvenog luka.
6. Tegle sa lukom ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a zatim ih stavite u frižider.
7. Kiseli luk biće spreman za jelo nakon što omekša i poprimi jarko ružičastu boju. Ukoliko je luk tanko sečen, potrebno je da odstoji oko 1 sat, a ukoliko je deblje sečen, potrebno je da odstoji preko noći.

Slične tekstove nađite OVDE!

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi