SVE ŠTO VAM JE POTREBNO U JEDNOJ GLAVICI Ljubičasti luk popravlja krvnu sliku, reguliše šećer i visok pritisak

Evo kako još deluje na naše zdravlje

ljubičasti luk
Foto: klubzdravihnavika

Crveni luk ima mnogobrojne zdravstvene prednosti, a najbolje ga je jesti dok je sirov kako bi se maksimalno iskoritili svi njegovi vitamini i minerali.

Ovo povrće je poželjno jesti redovno, jer je spisak blgodeti koje ima za organizam zaista dugačak. Sirov luk sadrži sumporne spojeve i vitamine koji su bitni za celokupono zdravlje. Takođe, luk je dobar izvor vlakana, vitamina C koji je važan za imunitet i lepu kožu, vitamina B6 koji je važan za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, folne kiseline koja je esencijalna za obnovu ćelija, kalijuma koji blagotvorno deluje na krvni pritisak i zdravlje srca, kao i mangana koji je važan za zdravlje tkiva i kostiju.

Pomaže digestivnom traktu da pravilno radi

Kao što smo već naveli, crveni luk obiluje vlaknima, a ona su odlična za creva. U slučaju zatvora, luk je vrlo koristan.

Kontroliše dijabetes

Ako ga konzumirate sirovog, luk može da poveća proizvodnju insulina. Dakle, ako ste dijabetičar, imate dobar razlog da redovno jedete svež luk.

Crveni luk povoljno deluje na srce

Redovnim konzumiranjem sirovog luka štiti srce od koronarnih bolesti. Luk može da kontroliše visoki krvni pritisak i otvara blokirane arterije.

srce
Foto: shutterstock

Kontroliše nivo holesterola

Pokazalo se da, ovo povrće ima pozitivan uticaj na osobe sa povišenim holesterolom. Ukoliko se jede redovno može da reguliše nivo masnoće u krvi.

Smanjuje rizik od mnogih bolesti

S obzirom da obiluje mnoštvom vitamina i minerala, crveni luk jača ceo organizam, a samim tim i smanjuje rizik od mnogih bolesti. 

Pogoduje anemičnim osobama

Sumporna ulja i organski sulfidi dovode do suza kada sečemo luk, a oni ulaze i u nozdrve. Ta ulja nam pomažu u lečenju anemije.

Slične tekstove nađite OVDE!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi