Povrće
shutterstock
Povrće

shutterstock

Foto: shutterstock

Naime, postoji veliki broj namirnica koje je bolje jesti u sirovom obliku, nego prerađene. S druge strane, postoje i one koje je bolje jesti prerađene, ističu nutricionisti. Evo kako stoje stvari:

PROČITAJTE I:

 

Treba jesti sirovo:

Cvekla

Cvekla je bogata vlaknima, vitaminom C, kalijumom, manganom i vitaminima B grupe, odnosno folatima - hranljivim materijama koje pomažu u jačanju imuniteta, podizanju energije i borbi protiv upala. No, salata od cvekle mnogo je bolja ako je ne kuvate, jer toplota smanjuje koncentraciju folata za 25 odsto. Folati su, inače, deo grupe B vitamina koji su potrebni za stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca u koštanoj srži, pretvaranja ugljenih hidrata u energiju i stvaranja DNK i RNK.

CVEKLA, POVRĆE, VITAMINI, ŠEJK

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Brokoli

Brokoli kuvan na pari može biti ukusan, ali bolje je jesti ga sirovog. Bogat je vitaminom C, kalcijumom, kalijumom, belančevinama i sulforafanom, prirodnim biljnim jedinjenjem koje pomaže u borbi protiv ćelija raka i usporava starenje. Rezultati studije pokazali su da su ljudi koji jedu sirov brokoli u većim količinama, bolje apsorbovali sulforafan u poređenju s onima koji su ovo povrće jeli kuvano, piše 24sata.hr.

Maline, borovnice, kupine

Bobičasto voće je sjajan izvor antioksidanata, poput antocijana, elaginske kiseline, te vitamina B6, vitamina E i magnezijuma. Ako ih kuvate, bitno se smanjuje sadržaj vitamina C. Zanimljivo je da pečene crvene paprike zadržavaju nešto više tog vitamina od kuvanih.

PREPORUČUJEMO:

 

Beli luk

Sadrži dva ključna sastojka: aminokiselinu bogatu sumporom koja se naziva aliin i enzim na bazi proteina koji se zove alinaza. Čen belog luka nema miris sve dok ga ne zgnječite ili ne naseckate, jer se ti sastojci mešaju i formiraju treći: alicin. To je snažan prirodni antibiotik, a ima i antigljivična i antivirusna svojstva. No, taj spoj nalazi se samo u sirovom belom luku. Kuvanje ubija alicin i dovodi do njegovog formiranja u ostale spojeve koji su manje efikasni.

Beli luk, luk, povrće

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Treba jesti kuvano:

Paradajz

Ukusan je svež, u salati, ali bolji je kuvan. To je zato što sadrži likopen, koji se može naći u svom voću i povrću jarkih boja. Likopen je antioksidans koji može da pomogne u zaštiti od nekih hroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih. U slučaju paradajza, likopen se lakše apsorbuje kada se plod zagreje.

Špargla

Špargle su bogate vitaminima A, C, E, folatima i kalijumom, međutim nećete imati koristi od njih ako ih jedete sirove. Kuvanje tog povrća omogućava razbijanje njegove debele ćelijske zidove, pa organizam lakše crpi hranljive sastojke.

Paradajz sos

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Artičoka

Artičoke imaju sposobnost snižavanja nivoa šećera u krvi, poboljšanja probave i zdravlja srca i jetre. Sadrže vitamine B6, C, K i magnezijum, uz vrlo snažne antioksidanse. Ukoliko ih kuvate 15 minuta, to značajno povećava nivo prirodnog sastava koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, čak do 15 puta, dok se nivo antioksidanata usled kuvanja povećava i do osam puta. No, prženje artičoka nije preporučljivo, jer uklanja flavonoide (takođe vrsta antioksidansa).

Patlidžan

Kuvanjem se povećava nivo antocijanina, fitonutrijenta koji se nalazi u koži. Patlidžan je bogat vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima.

Kupus, boranija, grašak, brokoli i šargarepa su odličan izbor

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Šargarepa

Šargarepa je dobar izvor beta-karotena, vlakana, vitamina K1, kalijuma i antioksidanata. Iako je ukusna i sirova, kuvanjem se povećava sadržaj hranljivih materija. Kuvana šargarepa sadrži više beta-karotena, antioksidansa koji se u vašem telu pretvara u vitamin A to je dobro za vaše oči i imunološki sistem.

Čaj u kesicama je čist otrov, a kada pročitate zašto neće vam biti dobro!

AUTOR: Stil/M.M. DATUM I VREME: 06.10.2019. 13:00 Poslednjih godina mnogi proizvođači koriste sintetičke tvari poput plastike ili polietilen tereftalata (PET) za pakovanje vrećica čaja Foto: Shutterstock Dokazano je da vrećice čaja za jednokratnu upotrebu predstavljaju j edan od izvora mikroplastike u ljudskom telu. Ovaj zaključak donela su istraživanja sa kanadskog univerziteta.

 

BONUS VIDEO:

Kako se pravilno našminkati za 5 minuta