Čuvarkuća, biljka
Shutterstock, ilustracija
Čuvarkuća, biljka

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Čuvarkuća je jedna od najstarijih lekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, posebno kod kožnih oboljenja. Njeni listovi sadrže sluzavi sok koji ima lekovito, umirujuće i rashlađujuće dejstvo na kožu.

Sveže isceđeni sok iz listova još se od antičkih vremena koristi protiv kožnih tegoba. Osim sluzi, listovi čuvarkuće sadrže jabučnu i mravlju kiselinu, mineralne materije, šećer i vitamin C.

Slede lekoviti recepti od ove fantastične biljke koji će vam pomoći da se rešite različitih boljki.

krema, melem

shutterstock

Foto: shutterstock

Mast za zarastanje rana

Potrebna vam je šaka sitno iseckanih listova čuvarkuće i 200 grama masti. Mast se opere u devet voda. U šerpici se pomešaju svi sastojci. Na laganoj temperaturi se mast istopi (bez kuvanja) pa se skloni se sa šporeta i ostavi 12 sati da odstoji. Posle toga se mast ponovo lagano zagreje da postane tečna, procedi se i prespe u teglicu. Čuva se u frižideru.

Lekovita je za rane koje su nastale od udarca i prignječenja, za zagnojene rane koje neće dugo da zarastu, za otoke i protiv sunčevih pega i fleka na koži, kao i za ubode insekata i fistule.

Čaj kod upale grla i desni

Prelijte 3-4 sveža lista čuvarkuće šoljicom hladne vode, zakuvajte i odmah sklonite s vatre. Pokriveno ostavite da odstoji 5 minuta i procedite. Uzimajte svakih sat vremena po jednu kašiku čaja kod mučnine, upale sluznice usta, upale desni i gnojne angine. Kod kožnih tegoba čaj se može koristiti kao obloga ili kupka, piše 24sata.hr.

Čuvarkuća

Profimedia

Foto: Profimedia

Ulje za uši i kožu

Sameljite i iseckajte sedam svežih listova čuvarkuće i iscedite sok. Pomešajte s jednakom količinom bademovog ulja. Kod upale spoljnog uha nekoliko puta na dan u uho nakapajte 5 kapi uljne mešavine i uho zatvorite vatom. Ulje se može koristiti i za mazanje kod kožnih tegoba.

Prirodni afrodizijak

Prelijte 7 svežih listova čuvarkuće sa 2-3 dl kozjeg mleka, pa lagano kuvajte dok ne omekšaju i pojedite sa 2-3 kuvana jaja. Uzimajte tri dana zaredom. Ovaj recept se preporučuje protiv nedostatka polne želje kod muškaraca.

Ulje, origano

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Sirup za jačanje organizma

Uberite 100 g svežih listova čuvarkuće, sameljite ih, pomešajte sa šećerom i ostavite da odstoji nekoliko sati na toplome mestu dok se šećer ne rastopi. Dodajte 100 g meda i kremasto umešajte. Sirup ulijte u teglu te zatvoreno čuvajte na hladnom i tamnome mestu. Uzimajte dva puta na dan po kašičicu sirupa, ujutro na prazan želudac i uveče pre spavanja. Ovaj sirup čisti krv, jača organizam i pomaže kod srčanih smetnji.

Sveži list

Koristi se za lečenje ogrebotina i manjih rana, a posebno rana koje sporo zaceljuju. Pomaže protiv plikova, akni, osipa, upale i crvenila kože, čireva, herpesa, sunčanih pega, otoka, uboda i ugriza insekata, bradavica, žuljeva i kurjih očiju. Najčešći i najjednostavniji način njihove primene je da se list razreže i stavi pravo na ranu ili obolelu kožu.

krema, melem

shutterstock

Foto: shutterstock