Lekari upozoravaju: Ignorisanje osteoporoze, koja na početku ne daje nikakve simptome, može biti fatalno!

Sprečite na vreme!

baka, bol, kičma, tuga, svađa
 Foto: Shutterstock, ilustracija

Sa Prof. dr Emilijom Dubljanin Raspopović, vanrednim profesorom na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i specijalistom fizikalne medicine i rehabilitacije u Kliničkom centru Srbije razgovaramo o tome zbog čega se osteoporoza javlja i da li je moguće sprečiti gubitak koštane mase.

Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, specijalista
Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, specijalista , Foto: Promo

Osteoporoza je tiha, progresivna bolest koja dovodi do smanjenja koštane mase. Kosti gube čvrstinu, postaju krte i lako se lome. Nažalost, da bolujemo od osteoporoze uglavnom spoznamo kada je već kasno, tj. kada se prelom već desi. Zbog toga se za osteoporozu često kaže da je ''tiha bolest''.

Taj prvi, neočekivani prelom može biti iskustvo koje menja život. Istraživanja pokazuju da kod osoba koje su već imale jedan, postoji 86% veći rizik za nastanak novog preloma. Najčešće su pogođeni kuk, kičma i ručni zglob.

Rizik od preloma raste sa godinama, kako kod žena, tako i kod muškaraca. Od naročitog značaja su prelomi kičmenih pršljenova i kuka. Prelomi kičmenih pršljenova mogu za posledicu imati smanjenje telesne visine, intenzivan bol u leđima i deformitet kičme. Prelomi kuka u najvećem broju slučajeva zahtevaju hirurško lečenje i često rezultuju gubitkom samostalnosti, a u velikom procentu imaju i smrtni ishod. Dobra vest je da se može preduzeti mnogo kako bi se osteoporoza sprečila i njene posledice smanjile.

Postoje faktori rizika koji se ne mogu ukloniti. U njih se npr. ubrajaju starosna dob, ženski pol, prelom kuka kod jednog od roditelja, rana menopauza, dugotrajno lečenje kortikosteroidima, prethodni prelom, reumatoidni artritis i dr.

Postojanje faktora rizika ne znači da neko ima osteoporozu. Međutim, svest o postojanju faktora rizika omogućava da se preduzmu mere za smanjenje gubitka koštane gustine.

Osnovne mere podrazumevaju vežbe sa opterećenjem, izbegavanje pušenja i prekomernog unosa alkohola. Dodatno, važno je kroz ishranu unositi dovoljnu količinu kalcijuma. Kalcijum koji unosimo ishranom kostima daje čvrstinu, ali samo ukoliko u organizmu ima dovoljno vitamina K2 i D3. U nedostatku ovih vitamina kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima kao što su zglobovi. Posledice su dvostruke: kosti postaju porozne i lakše se lome, a zglobovi postaju bolni i skloni propadanju.

Preparat Herbiko® K2D3 sadrži MK-7, superiornu formu vitamina K2 sa najvećom iskoristljivošću u organizmu. Ova forma vitamina K2 se u krvi zadržava 8 do 10 puta duže od drugih oblika vitamina K2.

Na taj način, Herbiko® K2D3 obezbeđuje telu optimalnu količinu vitamina i pogodan je za doziranje jednom dnevno.

Prelomi često označavaju početak nepovratnog opadanja kvaliteta života. Stoga jednostavno ne smete sebi dozvoliti da ignorišete ovaj problem. Reagujte na vreme i zaštitite vaše kosti.

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi