Lupus bolest
Shutterstock
Lupus bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zamislite da imate bolest zbog koje vam je lice osuto crvenilom, opada vam kosa, a zglobovi su toliko upaljeni da ne možete da držite šoljicu čaja. Iako kortikosteroidni lekovi mogu da olakšaju simptome, sve je privremeno i kratkotrajno. Jedan od glavnih načina lečenja, oralni steroidi, na kraju pogoršavaju opšte stanje organizma, izazivajući vidno gojenje i uvećavaju rizik od slomljenih kostiju, srčanih bolesti i moždanog udara.

Reč je o lupusu, ozbiljnoj bolesti koja može imati i smrtonosni ishod. Desetinama godina, lekovi sa ozbiljnim nuspojavama bili su jedino oružje. Postoje noviji lekovi koji pomažu, ali imaju ograničenu korist.

Lupus bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prošle godine, istraživači su otkrili ono što se smatra najvećim probojem u lečenju lupusa. Kako pišu britanski mediji, lek pod nazivom anifrolumab, izgleda da u potpunosti otklanja simptome, poput jakog osipa na licu i bolnih, natečenih zglobova i time smanjuje upotrebu užasnih steroida ili ih čak izbaci iz upotrebe. Umesto toga, pacijent odlazi u bolnicu jednom mesečno na tridesetominutno intravenozno uzimanje lekova, tj. kroz infuziju. Naučnici čak navode da rade na injekciji koju bi pacijent davao samom sebi, što bi mu omogućilo da se leči kod kuće.

“To je prvi lek koji je posebno razvijen za lečenje lupusa”, kaže dr Ed Vital sa Instituta za reumatske i koštane bolesti u Lidsu. “Najviše koristi imaju pacijenti sa jakim osipom na licu i upaljenim zglobovima koji ne reaguju na drugačiji vid lečenja. Za mnoge je osip jedan od najgorih simptoma.”

Lupus bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Lupus je autoimuna bolest i na latinskom znači “vuk” jer lezije na licu koje izaziva podseća na ujed vuka. Ovo stanje čini pacijente toliko osetljivim na sunčevu svetlost da čak i nekoliko minuta napolju po vrelom danu može da pogubno utiče na kožu, da se ona upali, kao i zglobovi i unutrašnji organi, što povećava rizik od zatajenje organa. Estetski problem takođe postoji.

Iako se smatra da su žene sklonije bolesti, i muškarci mogu da je dobiju. Pevač Sil razvio je bolest još sa dvadeset godina, a ožiljci koje ima po licu posledica su borbe s bolešću.

Pevač Sil

Screenshot Youtube/ florian vlad

Foto: Screenshot Youtube/ florian vlad

Novi lek anifrolumab čini da neugodni upalni procesi nestaju i pre nego što nastanu ožiljci. Deluje tako što se vezuje za receptore na površini ćelija u telu, iste receptore na koje se obično “kače” proteini interferona.

Lek je trenutno ograničen na pacijente koji učestvuju u kliničkim ispitivanjima na severu Engleske, ali očekuje se da će u naredne dve do tri godine da lek bude dostupan pacijentima u Velikoj Britaniji, a onda i šire.

Lupus bolest

Shutterstock

Foto: Shutterstock