surutka
Shutterstock
surutka

Shutterstock

Foto: Shutterstock

U blažim slučajevima oboljenja od korona virusa moguće je primeniti prirodne lekove, naravno uz prethodnu konsultaciju sa stručnim licem i poštovanje prepisane terapije za ublažavanje simptoma. Uglavnom, sve se svodi na podsticaj imunološkog sistema čoveka da izdrži i odupre se napadima virusa. Baš kao i ostale prehlade i korona virus utiče na respiratorni sistem pa su zdravom logikom ustanovili da ovaj prirodni lek može da koristi i ljudima koji boluju od korone.

DA LI STE KORISTILI NEKE OD OVIH PRIRODNIH LEKOVA?

 

Veliki broj pacijenata koji su preležali korona virus ističu da im je u procesu oporavka značajno pomoglo to što su pili surutku, koja se pravi od kozjeg mleka. Kako za „Alo!“, navodi pulmolog dr Tanja Radosavljević, Srbi su se i protiv tuberkuloze lečili kozjim mlekom, sirom i surutkom.

"I u čuvenoj knjizi "Pelagićev narodni učitelj" pominju se kozje mleko i surutka kao eliksiri za disajne puteve. I ja svojim pacijentima koji su preležali koronu, pored redovne terapije, predlažem da uzimaju što više kozjeg mleka, surutke i sira. Takođe, med, propolis i pergu, odnosno fermentisani polen, jako su dobri za oporavak", kaže dr Radosavljević.

doktorka Radosavljević

printscreen/youtube

Foto: printscreen/youtube

S druge strane, istraživački tim sa Univerziteta u Edinburgu potvrdio je kako hloridni joni koji se dobijaju iz soli imaju antivirusni efekat koji deluje na brojne vrste virusa.

Iz ovoga su pretpostavili da ispiranje nosa i grla slanom vodom može da igra ulogu u smanjenju simptoma i trajanja infekcije kovidom.

Nedavno smo saznali da su Kinezi u borbi protiv virusa korona koristili i imelu. Imela snažno ubija viruse, reguliše krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, deluje protiv kancera. Ovo nije iznenađujuće jer imela ima antvirusno delovanje, ali pomaže i ljudima koji pate od hroničnih kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa, a upravo te dve hronične bolesti zapažene su kod ljudi kod kojih je infekcija virusom COVID 19 imala fatalan ishod. Primećeno je da deluje na krvne sudove što objašnjava upotrebu imele u narodnoj medicini protiv proširenih vena.

Čuvena austrijska travarka Marija Treben tvrdi da je ova biljka od velike pomoći kod dijabetesa. Ne samo što snižava nivo šećera u krvi već i deluje na pankreas, a samim tim i na uzrok bolesti. Neki fitoterapeuti preporučuju spravljanje čaja na hladan način (biljka se uveče prelije hladnom vodom i ostavi preko noći, ujutro se procedi i malo zagreje).

Način pripreme i upotrebe čaja : Jednu kafenu kašiku mlevene imele uveče preliti šoljom (200ml) hladne vode, sud poklopiti i ostaviti da stoji preko noći. Ujutru čaj procediti. Ovu količinu čaja popiti u toku dana u gutljajima bez šećera. Imelu treba uzimati kratko vreme, sa prekidima.

Kod potvrđene infekcije covid 19, savetuje se unos dva grama vitamina C, ukoliko ne postoje bubrežne smetnje.

Studije su dokazale da kvercetin ima antivirusno dejstvo na SARS-CoV-2 infekciju i zato se smatra da ima veoma bitnu ulogu kako u sprečavanju nastanka bolesti, tako i u lečenju infekcije.

imela

shutterstock

 Foto: shutterstock

Uticaj na covid 19

Svojstva kvercetina su posmatrana u nekoliko studija koja su ispitivala njegov uticaj na infekciju korona virusom.
Studije su dokazale da kvercetin ima antivirusno dejstvo na covid-19 infekciju i zato se smatra da ima veoma bitnu ulogu kako u sprečavanju nastanka bolesti, tako i u lečenju infekcije.

Na ćelijskom nivou on sprečava ulazak virusa u ćeliju delujući direktno na ACE2 ekspresiju preko koje virus ulazi u ćeliju i smanjuje njegov citopatogeni efekat na nju, dovodi da promene imunog odgovora i sprečava nastanak tromboembolije koja je veoma česta u covid infekcijama.

Namirnice koje su bogate kvercetinom su: borovnice, brusnice, crno vino, jabuke, agrumi, zeleni i crni čaj, kakao, crveni luk, paprika, paradajz, kupusnjače kao što su brokoli, kelj, prokelj, kupus, zeleno lisnato povrće, kapar, maslinovo ulje, špargle i mahunarke.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (1)

zora

15.12.2020 21:21

Prestanite da zamajavate narod koji ce raditi bas kako kazete a onda umreti. Nas narod veruje u sve i mnogi su sam svoj doktor. Da ja tako svi bi pili surutku a ne cekali vakcinu.