saće
Shutterstock
saće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Uz bagremov, med od maslačka je jedan od najzdravijih, poznat je kao odlično sredstvo protiv kašlja, a pomaže i kod raznih drugih tegoba. Podstiče izlučivanje tečnosti i otrova iz organizma, reguliše krvni pritisak, varenjei poboljšava funkciju jetre.

Med od maslačka sadrži značajne količine vitamina C i B, cinka, flavonida, tanina i kalijuma i gvožđa, što sve zajedno odlično utiče na podizanje imuniteta koji je inače oslabljen u zimskom periodu.

Ovaj med je izuzetno dobar i za lečenje jetre i pročišćavanje krvi. Preventivno deluje kod pojave astme i bronhitisa, a preporuka je da se uzimaju 2 kašike svakog jutra na prazan stomak.

saće

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Med od maslačka se preporučuje najviše onima koji imaju problema sa povišenim holesterolom i trigliceridima u krvi. Uopšteno, ko ima problema sa povećanim masnoćama, ili pati od masne jetre, od velike je pomoći.

Trebalo bi da ga uzimaju pušači, osobe koje konzumiraju dugo alkohol, ali i oni koji pate od povišenog krvnog pritiska. Med od maslačka pomaže i kod problema urinarnog trakta koji nastaju kao posledica infekcija.

Čuva zdravlje i kostiju jer je bogat kalcijumom, sadrži i antioksidanse i vitamine koji pomažu razvoj koštane mase i smanjuje rizik od pojave osteoporoze.

Kilogram meda od maslačka okvirno košta oko 600 dinara, a možete ga napraviti i sami u proleće kada cveta ova biljka...