glavobolja, šećer, piletina, kim, pomorandža
shutterstock
glavobolja, šećer, piletina, kim, pomorandža

shutterstock

Foto: shutterstock

Kim je po pronađenim zapisima često korišćen u staroj egipatskoj medicini. Faraoni su ga upotrebljavali kao začin za jela ali kao lek za lečenje mnogih bolesti – od upala do depresije. Istočni narodi su za crni kim govorili da leči doslovno sve sem smrti, a Biblija ga spominje kao sastavni deo hleba koji utiče na nadutost i pomaže kod žutice i bolesti pluća.

Riznica dobrih masnih kiselina i vitamina
Kim raste u istočnim i toplim zemljama (Egipat, Sirija, Indija). Bilo da govorimo o crnom ili onom koji je nešto svetlije, smeđe boje, radi se o biljci koja pored začinskog svojstva ima brojne koristi za zdravlje, ali ga ne treba mešati sa kuminom. Kim sadrži eterična ulja, vitamin C i više vrsta masnih kiselina. Ulje crnog kima bogato je omega-3, omega-6 i omega-9 masnim kiselinama i preporučuje za široku upotrebu jer su neke od najraširenijih bolesti današnjice uzrokovane nedostatkom upravo ovih kiselina u prehrani. Kim sadrži i veliku količinu minerala (bakar, cink, kalcijum, kalijum, mangan, magnezijum, selen, gvožđe) i drugih vitamina uz vitamin C (Vitamin A, E, vitamine B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin).

Širok spektar stanja kod kojih pomaže kim
Kim se vekovima koristi kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja ali i za jačanje želuca kod dispeptičkih tegoba (loše varenje). Čaj od kima pomaže bebama kod grčeva i to je jedno od njegovih najpoznatijih pozitivnih svojstava.

Podstiče bolju hormonsku ravnotežu i izbacivanje mokraće. Deluje pozitivno kod bolesti pluća i astme: utiče umirujuće na bronhije, alergijsku astmu, kašalj, ojačava imunitet, povećava proizvodnju antitela. Sprečava pojavu malignih bolesti jer podstiče proizvodnju odbrambenih ćelija, zdrave ćelije štiti od oštećenja a doprinosi uništavnju ćelija tumora. Odličan je i kod kožnih problema.

Izuzetno je blagotvoran za žensko zdravlje: utiče na regulaciju menstrualnih tegoba, umiruje grčeve materice, olakšava bolove prilikom porođaja i sam porođaj, a ženama za vreme dojenja pomaže u stvaranju mleka.

Kod dece, odlične rezultate daje kod bronhitisa, astme, raznih alergija i atipičnog ekcema.

Kim je delotvoran i kod bolesti jetre i žuči (ciroza jetre, slaba jetra, uravnotežavanje masnoće); tegoba sa bubrezima i bešikom poput kamena, peska, infekcija bakterijama; bolesti srca – naročito aritmije i kod jačanja srčanog mišića, bolesti očiju i bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, upale zubnog mesa i desni).

Koristi se i u kozmetičkim svrhe za negu kože i kose jer ima regenerišuća svojstva pa pomaže kod masne kože, akni, kod modrica i čireva. Utiče na smanjenje svraba, pojavu peruti i drugih problema kože glave.

Aktuelno: Kim za bolji imunitet i više antitela

Prestižni univerziteti širom sveta ispitivali su poslednjih decenija prošlog veka međusobno udruženo dejstvo T i B limfocita i crnog kima. Kao što je poznato, ove ćelije su osnova našeg imunog sistema i tzv. imunske memorije. B-limfociti proizvode antitela i jednim delom ih skladište, a T-limfociti predstavljaju zasebnu grupu odbrambenih ćelija. Najveći broj T ćelija su tzv. pomagači, koji aktiviraju ćelije ubice i uništavaju one ćelije organizma koje je virus napao. U tom procesu se dalje podstiču B limfociti na proizvodnju antitela.

Ulje crnog kima je dalo izuzetno dobre rezultate u uspostavljanju ravnoteže i jačine ovog sistema najvažnijih ćelija u razvitku antitela.

kim

shutterstock

Foto: shutterstock

Ulje crnog kima

Ovo ulje kod nas može da se pronađe u trgovinama zdrave hrane i apotekama. Njegova upotreba preporučuje se u različitim situacijama: kao prevencija i za podizanje opšteg stanja i imuniteta, svakog dana bi trebalo da se uzima jednom dnevno 12 kapi.

Kod reumatskih bolova, preporučljivo je zagrejanim uljem dva puta dnevno masirati bolno mesto.

U slučaju nadimanja, trebalo bi u 20 ml toplog mleka umešati kašičicu meda i dve kašičice ulja crnog kima, i to uzimati tri puta dnevno pre jela.

Inhalacija uljem crnog kima do 15 minuta dnevno pomaže kod astme, bronhitisa i upale sinusa u trajanju do 15 minuta, sedam dana u kontinuitetu. Potrebni su vam samo vruća voda, kapi ovog ulja i peškir.

Čaj od kima

Fitoterapeuti savetuju da bar dva puta nedeljno pijete čaj od kima. Priprema se jednostavno: u provrelih 150 ml vode naspite kašičicu kima i kuvajte pet minuta. Procedite i po želji dodajte kašičicu meda. Ovaj oblik je najlakši i najdelotvorniji za korišćenje jer „prolazi“ kroz ceo organizam.

Kim i jogurt

Ukoliko ste na nekom dijetetskom režimu ishrane, probajte kombinaciju mlevenog kima sa jogurtom, jednom dnevno. Naravno, ovo nije čarobni napitak za mršavljenje ali će uz vašu korigovanu ishranu i adekvatnu fizičku aktivnost, ubrzati proces i doprineti čišćenju organizma.