biljka
shutterstock
biljka

shutterstock

biljka, Foto: shutterstock

Povratić, poznat i kao majčinski vratić, je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice tratinčica, sa sitnim belim cvetićima nalik na cvetove kamilice. Ova vrsta izvorno je sa Balkana, mada se danas zbog svojih lekovitih svojstava gaji širom Evrope, Amerike i Australije.

Lekoviti povratić ima snažno protivupalno dejstvo, a deluje i spazmolitički. Uz to, ova biljka je i prirodni "lek za smirenje", sa efektima koji su slični onim koje stvara kamilica - ublažava osećaj anksioznosti i olakšava uspavljivanje.

Može se koristiti kao čaj ili u formi obloga, a dostupan je i u obliku kapsula i kao esencijalno ulje, u zavisnosti od toga koji zdravstveni problem imate.

Poznat i kao "srednjovekovni aspirin", povratić ima medicinski značaj zahvaljujući visokom sadržaju polifenola, uključujući i partenolid, moćnu protivupalnu komponentu. Esencijalno ulje povratića ima snažno antibakterijsko dejstvo. U medicinske svrhe najčešće se koriste listovi ove biljke, mada su svi nadzemni delovi lekoviti.

Lekovita svojstva povratića poznata su od davnih vremena, evo koja stanja može da ublaži ova dragocena biljka:

Pomaže kod migrene

Biljka, majčinski vratić, povratić

Shutterstock

Biljka, majčinski vratić, povratić, Foto: Shutterstock

Povratić se vekovima koristi kao prirodni lek protiv bolova, naročito glavobolje i migrene. Naučne studije potvrdile su da korišćenje ove biljke može da ublaži intenzitet bola i proredi migrenozne napade. Osim toga, smanjuje mučninu i proređuje povraćanje izazvano migrenom.

Naučnici veruju da partenolid kojim je povratić bogat inhibira stvaranje prostangladina u telu. Prostangladini su u organizmu prisutni u malim količinama, ali kada nivo raste, utiče na nervne završetke i izaziva bol. Istraživanja su pokazala da je za ublažavanje migrenoznih bolova potrebno tokom četiri do šest nedelja koristiti povratić, da bi se osetili efekti lekovitog delovanja ove biljke.

Ako patite od migrena, možete pokušati da tokom mesec i po dana uzimate povratić u formi čaja ili ekstrakt ove biljke u kapsulama. Šolja čaja od povratića pred spavanje, trebalo bi da napade migrene učini podnošljivijim.

Čaj se priprema tako što se jedan gram suvih listova ove biljke prelije šoljom vruće vode, a zatim se ostavi da odstoji pet minuta. Gotov čaj procedi se i pije mlak, jednom do dva puta dnevno.

Ipak, trebalo bi da imate u vidu da čaj ne pomaže kad napad migrene počne, ali ukoliko ga uzimate kao profilaksu, vremenom bi migrene trebalo da se prorede a bolovi postanu manje snažni.

Ima snažna protivupalna svojstva

Još u antičko doba, Grcima su bila poznata protivupalna svojstva povratića, i ova biljka korišćena je za pravljenje lekova kojima se ublažavalo oticanje i visoka temperatura praćena groznicom.

Prvi pisani trag o ovom moćnom leku iz prirode ostavio je Pedanije Dioskorid, grčki lekar koji je u svom četvorotomnom delu "De materia medica" oko 60. godine nove ere zabeležio hiljadu recepata za lekove koji su se pravili kombinacijom oko 600 lekovitih biljaka.

Za povratić je zabeležio da je idealan lek za "sva topla zapaljenja i topla oticanja".

Povratić snažno protivupalno dejstvo ima zahvaljujućih partenolidu, koji ublažava stvaranje citokina odgovornih za zapaljenje, popravljajući funkcije jetre. Istraživanja sprovedena na miševima pokazala su da je cvet povratića efikasan u lečenju zapaljenskih procesa koji se dovode u vezu sa encefalitisom i multiplom sklerozom.

Druge studije pokazuju da bi ovaj biljka mogla da ublažava i simptome zapaljenske bolesti creva, kao i upale zglobova. Za ublažavanje upalnih procesa u organizmu, preporučuju se dve šolje čaja dnevno. Pacijenti koji pate od upalnih bolesti kakav je reumatoidni artritis, mogu osetiti izvesno olakšanje i ukoliko koriste povratić u kapsulama.

Povratić deluje snažno antibakterijski

Biljka, majčinski vratić, povratić

Shutterstock

Biljka, majčinski vratić, povratić, Foto: Shutterstock

Bakterijske infekcije umeju da budu uporne. Bolesti kakve su bakterijska upala pluća i stafilokokne infekcije rezultat su agresivnih sojeva bakterija, i mogu imati i po život opasne posledice. Uz antibiotsku trapiju, esencijalno ulje povratića napravljeno od cvetova ove biljke može vam pomoći da brže ozdravite.

Moćan je antioksidant

U današnje vreme, skoro da ne možete da izbegnete štetno dejstvo zagađenja. Toksini iz vazduha, vode, višak pesticida kojim se prskaju voće i povrće i slično, vremenom se nagomilavaju u našem krvotoku i tkivima, slabeći nam imunitet i čineći nas umornim naizgled bez razloga. Zbog toga nije loša ideja da povremeno sprovedete mali "program detoksikacije": kap, dve esencijalnog ulja povratića sipajte ujutru u čašu vode i popijte na prazan stomak.

Ublažava probleme sa kožom

Obloge od čaja povratića pomažu kod ekcema, crvenila i osipa umirujući iritaciju kože.Takođe, mnogi proizvodi namenjeni lečenju rozacee sadrže i ekstrakt povratića, za koji je naučno dokazano da ublažava crvenilo lica izazvano ovim stanjem.

OPREZ

Uprkos lekovitim svojstvima ove biljke, trudnice, dojilje i deca ne bi trebalo da koriste povratić ni u kakvom obliku.

Pročitajte još: