Pčele
Youtube/Printscreen
Pčele

Youtube/Printscreen

Pčele, Foto: Youtube/Printscreen

Odavno je poznat lekovit uticaj pčelinjih produkata na zdravlje ljudi, a u poslednje vreme otkriveno je da je boravak u neposrednoj blizini košnica i udisanje vazduha u njihovoj okolini značajno može pomoći ljudima u slučaju respiratornih oboljenja i oslabljenog imuniteta, ali da može poboljšati i opšte psihofizičko stanje.

Širom Srbije sve češće niču brvnare od starih vajata sa pčelinjim društvima i opremom za inhalaciju, takozvane apikomore.

Zahvaljujući inhalaciji direktno iz košnica udišu se isparenja meda, mleča, propolisa i polena, što se, pre svega, preporučuje ljudima s astmom, bronhitisom, bolesnim sinusima, glavoboljama, ali i poslovnim ljudima koji pate od raznih bolesti usled svakodnevnog stresa.

Osim apiterapije zainteresovani mogu da se relaksiraju u blizini košnica ili da u njima prenoće, ali i da se masiraju medom, pa čak i da se izlože lekovitim ubodima pčela.

- Kao pčelar početnik doživeo sam iznenađenje, kada su mi došla dva penzionera s molbom da im dopustim da stave ruke u košnicu kako bi ih pčele ubadale. Dozvolio sam im, ali na njihovu odgovornost, a smirili su me rečima da oni to rade već godinama na svakih tri-četiri meseca, jer imaju okoštavanje zglobova prstiju, a jedino im pomaže pčelinji otrov - kaže Draško Topalović pčelar iz sela Brđani.

Pčele

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Za apiterapiju pčelari u drvenim kućama postave pčelinje društavo s inhalacionim mestom, a ukoliko ljudi recimo imaju problem s nesanicom ili stresom, njima se preporučuje spavanje među pčelama. Ispitivanja su pokazala da samo sat spavanja u košnici isto kao osam sati klasičnog sna. 

Najveća skupina bolesti pluća su opstruktivnog tipa, bilo da je to astma, hronični opstruktivni bronhitis ili infizit. Kod svih njih je osnovna karakteristika da čovek ima sekret koji ne može da eliminiše iz disajnog stabla ili pak infekciju koja otporna na antibiotike. Zato infekcije dugo tinjaju a naročito su ugrožena deca i osobe sa slabim imunitetom. U

Uz apiterapiju se sekret razvodnjava a bakterije i virusi slabe.

Pčele Košnica Saće Med

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Da su aerostimulansi iz košnica zaista blagotvorni, potvrđuje i dr Merica Milavić Vujković, specijalista kliničke psihologije.

- Etarska isparenja propolisa, koji još zovu i antibiotik 21. veka, voska, matičnog, pčelinjeg i trutovog mleča, perge (pčelinji hleb) i meda prebogata su fitocidima iz nektara, pa blagorodno utiču na opuštanje uma i tela. Reč je o pčelinjem aerosolu koji je poznat od davnina. Ruska akademija nauka anketirala je 130 stogodišnjaka i utvrdila da se njih 104, dakle 80 odsto, bavilo pčelarstvom. Apikomora je ekvivalent života u pčelinjaku - navodi doktorka.

Dovoljno je pola sata dremke da bi se pokrenula regeneracija u organizmu. Pčele proizvode dve vrste vibracija - jedna je ono tipično zujanje, a drugu naše uši ne čuju, ali je mozak registruje. Ona stvara magnetno polje koje ima blagotvorne efekte na nervni sistem.

Terapija u apikomori traje oko pola sata i izvodi se dva puta dnevno.

Komentari (1)

Milica

24.06.2020 16:42

Pcele su stvarno magicne .Sve od njih je korisno. pa cak i ubod. Pored meda,propolisa,maticne mleci ,krema za reumu favorit mi je anti age krema protiv bora magija pcele koja moje lice vraca u mladost.