Kuhinja, domaćica, ručah, hrana
Shutterstock, ilustracija
Kuhinja, domaćica, ručah, hrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

DA LI STE VI IZBACILI IZ MENIJA NAMIRNICE ŽIVOTINJSKOG POREKLA? 

 

Stručnjaci su zabrinuti jer, kako kažu, ovu hranu često prati marketing da je reč o zdravijim biljnim namirnicama.

– Mnogi od ovih proizvoda su primamljivi zbog marketinga. Kada kažemo da je nešto biljno, za mnoge to podrazumeva i zdravije, ali ne obraćamo pažnju na deklaracije gde jasno piše šta se još dodaje u takve proizvode. Proizvođači dodaju so iz više razloga, ali glavni je taj što žele da kupcu ponude bolji ukus – kaže Keli – En Džoli, izvršna direktorka Fondacije za zdravlje srca, koja će uskoro pokrenuti novu studiju na ovu temu. Međutim, istraživanje je utvrdilo da među ovim proizvodima ima i zdravijih opcija zbog čega stručnjaci pozivaju građane koji žele da izbegavaju meso obraćaju pažnju na sastav proizvoda.

Sir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ova studija baca senku na vegetarijanski način ishrane. Jer, zbog savremenog života pobornici ovog pokreta često konzumiraju brzu hranu koja, takođe, može biti nezdrava kao i konvencionalna. Istraživači podsećaju da prekomerna upotreba crvenog mesa nosi veći rizik od nekih karcinoma i srčanih bolesti. Ali naučnicima se zamera što nisu dali odgovor šta je zdravije – slanina bez mesa ili prava slanina.

Kasna večera opasna za srce

profimedia

Foto: profimedia

Holandska kompanija za istraživanje tržišta „Inova market insajt” utvrdila je da je između 2013. i 2017. godine potražnja za proizvodima biljnog porekla u svetu porasla za 62 odsto. Čak i Brazil, koji ima jednu od najvećih mesnih industrija, trenutno peto najveće tržište zdrave hrane, a trećina stanovništva se već deklariše kao vegeterijanci. Holandija želi da u sledećih pet do deset godina postane lider zdrave i održive hrane. A koliko je ovaj način ishrane uzeo maha pokazuje podatak da je globalni servis za dostavu hrane „Uber its”, prošle godine, vegansku hranu proglasio vrhunskim trendom.

Mlekarstvo u krizi