Cvekla, napitak, sok
Shutterstock
Cvekla, napitak, sok

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Rusi ga smatraju najboljim lekom za povišen krvni pritisak, koji ujedno čisti jetru i krve sudove od masnoće, pa tako ubrzava i gubitak kilograma.

PROČITAJTE I:

 

Kvas je napitak slatkastokiselkastog ukusa, a Rusi ga zovu i prirodni probiotik, jer je prepun hranljivih sastojaka koji regulišu rad organa za varenje. Pravi se veoma lako, ali se ne pije tako često. U toku dana se piju tri-četiri kašike pre obroka, a kada se kvas popije, pravi se pauza od tri meseca. Nakon toga, napitak se pravi još dva puta tokom te godine.

Cvekla, salata

Profimedia

Foto: Profimedia

Kvas nastaje procesom fermentacije i Rusi ga prave od ražanog hleba ili kvasca, vode i suvog grožđa uz dodatak, u ovom slučaju, cvekle.

Koliko je prihvaćen kao lekoviti napitak u Rusiji, govori i podatak da se redovno koristi u bolnicama širom zemlje.

Takođe, ruski lekari savetuju da, ukoliko imate problema sa bubrezima i niskim pritiskom, izbegavate ovaj napitak, jer može da pokrene kamenčiće iz bubrega i dodatno snizi pritisak.

PREPORUČUJEMO:

 

Crveni kvas

Potrebno je:

- 700 g cvekle,

- 2 kriške ražanog hleba ili kockica kvasca,

- 200 g meda ili šećera,

- 100 g suvog grožđa.

Priprema: 

Cveklu operite i isecite na komade, pa je poređajte u teglu od tri litra. Dodajte hleb, med i suvo grožđe, pa sve nalijte prohlađenom, prokuvanom vodom i dobro promešajte. Stavite poklopac, pa ostavite na toplom mestu oko šest dana da se fermentiše. Svakog dana dva puta dnevno promešajte kvas i skinite penu ako je potrebno.

Nakon šest dana procedite kvas kroz čistu gazu, a napitak čuvajte u frižideru.

Cvekla

Profimedia

Foto: Profimedia

 

BONUS VIDEO:

Najbolji recept za domaću krempitu!