Pica
Shutterstock
Pica

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Porast prodaje gotove smrznute pice primećen je još krajem prošle godine. Već tada je, na samom početku pandemije, kada su se mnoga domaćinstva suočila s mogućnošću nestašice hrane, a lokalni restorani se ubrzano zatvarali, hrana poput smrznute pice postala izuzetno popularna.

PRAVITE LI ZALIHE ZAMRZNUTE HRANE?

 

Na primer, u Nemačkoj je pre 30 godina prosečan stanovnik te zemlje godišnje konzumirao samo tri smrznute pice, a u 2020. bi se taj broj mogao povećati na prosečno 13, podaci su nemačkog Industrijskog udruženja za smrznutu hranu.

"Potrošači kupuju smrznutu hranu za neposrednu potrošnju, ali i za zalihe", kažu iz udruženja, ove godine očekujući vrhunac prodaje.

Britanska federacija za smrznutu hranu (BFFF) sličan je trend primetila i u Britaniji: prodaja smrznute hrane je između aprila i juna porasla za 285 miliona funti.

Ričard Harou, izvršni direktor BFFF-a kaže da je sada sigurno kako "od sredine marta smrznute proizvode kupuje više potrošača nego ikada dosad". Dodaje da "to ne čudi, s obzirom na dugi rok trajanja takvih namirnica, manje otpada od hrane, dobijene vrednosti za novac i raznolike ponude."

Radnik pljuje na picu

Printskrin: Youtube/Epic Viral V

Foto: Printskrin: Youtube/Epic Viral V

Iz BFFF-a kažu da je gotova smrznuta pica jedna od namirnica koja je među britanskim kupcima i pre izbijanja pandemije beležila porast potražnje.

I iz američke kompanije i lanca picerija "Home Run Inn" iz Čikaga kažu da ih je iznenadila nagla potražnja za njihovim smrznutim proizvodima na početku pandemije, piše Chicago Tribune.

Zbog naglog porasta potražnje potrošača koji su bili prisiljeni da ostanu u svojim domovima, uprava je sredinom marta odlučila da proširi proizvodnju.Tako je 130 radnika fabrike radilo u smenama svih sedam dana nedeljno, pa se proizvodnja povećala za trećinu ili na 78.000 pica dnevno.

Zamrznuto, saveti

Profimedia

Foto: Desingned by Freepik

Međutim, nutricionisti i lekari u stručnom časopisu Diabetes Guide upozoravaju da bi pri kupovini gotove smrznute pice na umu trebalo imati da jedan takav proizvod često sadrži više od pet grama soli, što ima negativan učinak na zdravlje osoba s povišenim krvnim pritiskom, a i onih koje boluju od drugih stanja koja zahtevaju prehranu s niskom količinom natrijuma.

Mogući kompromis je kupovina gotovog testa i upotreba vlastitih svežih dodataka, što će omogućiti da bolje kontrolišete koliko je soli u vašem obroku.