"ZNANJE JE MOĆ, ČUVAJ SVOJE SRCE!" Krvni pritisak 120/80 nije normalan, prava vrednost je skroz drugačija!

Prof. dr Branko Beleslin, kardiolog u Kliničkom centru Srbije

Krvni pritisak
Foto: Shutterstock

Uvreženo mišljenje da je normalan krvni pritisak 120 sa 80, i da su sve vrednosti iznad toga poziv za hitan odlazak kod kardiologa - više ne važi.

Evropsko kardiološko udruženje izdalo je nova uputstva, po kojima je normalan pritisak onaj do 140 sistolni (gornji broj u merenju krvnog pritiska) i 90 dijastolni (donji broj).

 

Prof. dr Branko Beleslin, kardiolog u Kliničkom centru Srbije i predsednik Udruženja kardiologa Srbije, uoči Svetskog dana srca, priča za “Blic” o najnovijim kriterijumima, koje se već primenjuju u našoj zemlji.

- Najveći broj naših građana smatra da je 120 sa 80 normalna vrednost pritiska. Međutim, krvni pritisak do 140 sa 90 je granica do koje se smatra da neko ima normalan pritisak. To, ipak, ne važi za dijabetičare, za koje je granica do 130 sa 80, kao i kod starijeg stanovništva - ističe prof. dr Beleslin.

KROMPIR U ČARAPE, ČAŠA NA ČELO Srbi se leče od prehlade vekovima na ovaj sasvim prirodan način!

Infarkt, srčani udar, srce,
Foto: Shutterstock, ilustracija

Ranije se međutim, smatralo da ako neko ima pritisak 139 sa 89 da je već u predhipertenzičnom stanju, da mora da pije lekove kako se ne bi povećao rizik od infarkta ili srčanog udara. Međutim, kako se sve menja, tako su i ove granice pomeraju. U Evropi su kriterijumi za visok pritisak malo fleksibilniji, s tim što treba voditi računa i obratiti pažnju na svakog pacijenta dok se ne pojave komplikacije koje izaziva visok pritisak, objašnjava naš sagovornik.

U Srbiji svaki drugi boluje od visokog pritiska

Od visokog pritiska u svetu boluje svaki peti, a u Srbiji svaki drugi građanin. Ova bolest koja se nekada smatrala bolešću starih, danas je sve prisutnija u drugoj i trećoj deceniji života.

 

Osoba koja ima visok krvni pritisak najčešće nema simptome, pa je to razlog zbog čega se arterijska hipertenzija naziva i tihim ubicom. Neke osobe imaju nespecifične simptome, pa se žale na glavobolju, svetlucanje pred očima, zujanje u ušima, vrtoglavicu, nestabilnost pri hodu i osećaj pritiska u grudima. To je razlog zašto ova bolest dugo ostaje skrivena ili se otkrije slučajnim merenjem, najčešće posle komplikacija. Hipertenzija oštećuje krvne sudove, a prvo utiče na oštećenje srčanog mišića.

Prof. dr Beleslin ističe da je uoči Svetskog dana srca, Udruženje kardiologa Srbije radilo istraživanje među građanima koliko znaju o hipertenziju, njenom uzroku nastajanja ali i o terapiji koju primaju. Rezultati su šarenoliki, ali ukazuju da država, kao i nevladini sektor moraju zajednički mnogo više da radi na zdravstvenoj prosvećenost građana.

STARIJE ŽENE NIKAKO NE BI SMELE OVO DA PIJU Preterivanje s gaziranim pićima može da uzrokuje prelom kuka!

Lekar Doktor Pregled Kardiolog Kardiologija Bolesti srca EKG
Foto: Shutterstock

- Trećina pacijenata ne zna uzrok svoje hipertenzije i smatraju da nisu mogli da izbegnu visok pritisak. Isto tako za to krive, u najvećem broju, stres.Ono što je poražavajuće, 30 do 40 odsto njih ne zna koju terapiju pije, kao ni tačnu dozu leka - kaže.

Parola ovogodišnjeg Svetskog dana srca, koji se održava 29. septembra, jeste "Znanje je moć - čuvaj svoje srce".

Najbolje je da ostanete tokom ovog perioda kući, jer se grip tada najlakše prenosi!

AUTOR: 24sata.hr/M.M. DATUM I VREME: 09.11.2019. 14:00 Kad imate grip, definitivno želite ozdraviti što pre moguće. Ali to obično ne ide tako brzo Foto: Shutterstock Zaraziti se virusom gripa, pogotovo kad je u punom jeku, nije teško. Dovoljno je da neko zaražen kine ili se zakašlje prema vama pa da vi udahnete te kontaminirane čestice.

 

BONUS VIDEO:

Iscrtajte pravilno obrve i usne

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi