Krivi vrat kod beba
Shutterstock
Krivi vrat kod beba

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Tortikolis, lat. torticolis ili krivi vrat, predstavlja problem koji se javlja kod dece, a karakteriše se nagnutošću glave i vrata na jednu stranu, s licem zarotiranim na suprotnu stranu. Postoji urođeni tortikolis, potom onaj izazvan porođajnom traumom, kao i stečeni, koji nastaje ako se beba nosi, hrani i spušta - pogrešno.

Tretiranje tortikolisa kod dece

Pasivni tretman

Koristi se od samog početka lečenja i podrazumeva pasivno istezanje skraćenih mišića kroz:

- fleksiju - glava se savija ka napred, lagano, dok brada ne dodirne grudnu kost.

- laterofl eksiju - prilikom koje se nastoji da se ušna školjka i rame zdrave strane što više približe, vodeći računa da suprotno rame bude fiksirano kako ne bi došlo do kompenzatornog pokreta, i rotaciju kada se glava se rotira ka skraćenoj strani, to jest lice gleda u stranu koja je skraćena, trudeći se da obraz priljubimo uz podlogu. I ovde se vodi računa da ne dođe do kompenzatornih pokreta.

Aktivni tretman

S njim se počinje između drugog i trećeg meseca života, jer u tom periodu beba uspeva dobro da fiksira predmet pogledom i da ga prati pokretima glave po horizontali i vertikali. Tortikolis je često praćen manjom ili većom asimetrijom tela, pa u tom slučaju treba uključiti vežbe za stimulisanje simetričnog, normalnog razvoja posture, uticati na usvajanje korektivnih položaja i sprečiti stvaranje pogrešnih šema i pokreta. Elastičnost mišića zdrave strane nam služi kao merilo obima pokreta kome težimo.

Učestalost vežbanja

Vežbe se izvode svakodnevno tri-četiri puta dnevno, oko 45 minuta, minimum šest do osam nedelja, a najbolje bi bilo da se ovaj problem reši do navršenog šestog meseca života.