dijeta
shutterstock
dijeta

shutterstock

dijeta, Foto: shutterstock

Kada čujete reč dijeta, odmah pomislite na sva ograničenja koja ona nosi i nerado se odlučujete za novi režim ishrane. Istina je drugačija. Gubljenje kilograma zahteva uravnoteženu ishranu, ali ne i izbacivanje svih namirnica koje volite. Samo morate smanjiti njihov unos kako biste gubili suvišne kilograme.

Greatist je sastavio listu hrane koja u prekomernim količinama može usporiti vaš napredak u gubljenju kilograma ili može narušiti vaše samopouzdanje kada je u pitanju vera u dijetu koju sprovodite.

Kokice iz mikrotalasne

Na pakovanju kokica za mikrotalasne obično stoji da su prirodne i niskokalorične. Istina je da su ovako pakovane kokice pune maslaca, soli, veštačkih okusa i ostalih konzervansa.

Kokice koje pravite u aparatu ili šerpi mnogu su zdravije i potpuno dopuštene za grickanje dok ste na dijeti. Ako žudite za određenim ukusom kokica, možete ih posipati raznim slanim začinima, ali slatke izbegavajte.

Alkohol

Pivo i slatka mešana alkoholna pića najveći su krivci za povećavanje kilograma. Alkohol uopšteno dodaje nepotrebne kalorije, a ako popijete koju čašu više, veća je mogućnost da ćete se prejesti.

Ako baš želite da popijete jedno piće, odlučite se za votku, tekilu ili viski s ledom i gaziranom vodom. Kao i obično, uživajte umereno.

Čips

Padamo na kolena i dramatično se pitamo zašto, zašto. Jednostavna i stvarna istina je skrob. Čips ima visoku zasićenost masti, rafinisanih ugljenih hidrata i naravno kalorija. Istraživanje koje je sprovedeno 2011. godine došlo je do zaključka da čips goji mnogo više nego bilo koja druga namirnica.

Beli pirinač

Neke studije obični, beli pirinač povezuju s masovnim dobijanjem kilograma, dok druge ne mogu naći nikakvu vezu između ove namirnice i promene u kilaži. Ono što sigurno znamo jeste da beli pirinač nije nutritivni koliko i smeđi.

Dijeta

Shutterstock

Dijeta, Foto: Shutterstock

Galete i pirinčani krekeri

Većina jednostavno obožava ukusne grickalice, ali one same po sebi nisu skoro uopšte nutritivne. One vas ne drže sitim niti ste zadovoljni nakon što ih pojedete. Pokušajte da na njih namažete kikiriki maslac ili stavite komadić avokada ili jabuke preko i tako pojedete svoju omiljenu grickalicu – duže će vas držati sitim.

Slatka pića

Vrlo je iritantno, ali kalorije se broje i kad su u tekućem stanju. Dodatni šećer i kalorije često se nalaze u pićima za koja mislite da su zdrava, kao što su smuti i energetska pića. Ako kupujete piće u flaši, pročitajte njegovu nutritivnu vrednost.

Samim tim što znate mesta na kojima se nalazi šećer, lakše ćete pronalaziti izlaz iz tih šećernih zamki i nastaviti svoj put do savršenog tela.

Sladoled

Kada pomislite na desert, nikad ne razmišljate o njegovoj kaloričnosti. Sladoled je jedna od onih poslastica koje vas mogu naterati da vrlo brzo ispadnete iz ritma dobre ishrane. Sladoled je pun šećera, masti i kalorija.

Postoji puno alternativa za ovu poslasticu. U blenderu možete pomešati zamrznute banane i preliti ih tamnom topljenom čokoladom. Tekstura je slična kao kod sladoleda i ukus je odličan.

Ako ipak ne želite nikakvu zamenu za vaš omiljen desert, onda pojedite sladoled. Naravno, budite umereni. Pola šoljice je prava količina koja neće narušiti vašu dijetu. Zadovoljićete potrebu, nećete biti uskraćeni, što je najvažnije da biste ostali na pravom putu.

Pravila uravnotežene dijete

Ishrana igra veliku ulogu u borbi protiv viška kilograma. Bez ovih ključnih stvari nije održiva:

– nutricionista, doktor ili sertifikovani lični trener može vam odrediti koja je kilaža odlična za vas.

– oni vam mogu pomoći da napravite plan ishrane i fitnes rutinu koje ćete se pridržavati.

– nijedna hrana nije zabranjena, ali bi neke namirnice trebalo umereno konzumirati.

ZAPAMTITE: Ne postoji čarobna hrana koje će učiniti da odmah izgubite kilograme. Gubljenje kilograma zahteva vreme i upornost. Ovaj proces može trajati mesecima, nekad i godinama. Držite se svog plana, ne zaboravite da zastanete i uživate u svom napretku.

PROČITAJTE JOŠ: